Europa

Grecia trimite înapoi în Turcia 1.450 de migranţi

Ministrul grec pentru migraţie, Notis Mitarachi, a invitat miercuri Turcia să ia înapoi 1.450 de migranţi cărora le-a fost refuzat dreptul de azil în Grecia, considerând că este „o frumoasă ocazie” pentru Ankara „de a-şi demonstra voinţa de cooperare cu UE” şi de a menţine respectarea declaraţiei semnate în 2016 pentru reducerea fluxului de migranţi spre Europa, relatează France Presse, si agerpres.

Mitarachi a insistat într-un interviu acordat marţi seara AFP asupra importanţei unei aplicări „convenabile” a declaraţiei UE-Ankara din 18 martie 2016 , potrivit căreia „Turcia şi-a asumat anumite responsabilităţi”, la fel ca Uniunea Europeană.

La jumătatea lunii ianuarie, Grecia ceruse ajutorul Comisiei Europene şi Frontex (Agenţia europeană de supraveghere a frontierelor externe ale UE) pentru „returnarea imediată” a „acestor migranţi din ţări terţe neuropene care nu au dreptul la protecţie internaţională”.

Declaraţia din 2016, pe care Ankara ar vrea să o revizuiască, prevede retrimiterea din insulele greceşti spre Turcia a migranţilor cu situaţie neclară. În schimb, UE s-a angajat să plătească şase miliarde de euro pentru a ajuta Turcia în primirea refugiaţilor, dintre care 1,4 miliarde au fost deja livrate, potrivit Comisiei Europene.

„Cele două părţi trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile”, a cerut Mitarachi. „Aceasta nu este o problemă bilaterală, este o problemă care angajează întreaga familie europeană şi Turcia”, a adăugat el.

Semnată după „criza migratorie” din 2015 când Europa fusese depăşită de sosirea a 1,2 milioane de persoane dintre care cele mai multe fugeau din calea războiului în Siria, declaraţia comună UE-Ankara – denunţată de organizaţiile de apărare a drepturilor omului – „rămâne valabilă şi trebuie să continue a fi aplicată”, a subliniat Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene.

Citește și:  Belgiea expulzeaza un imam turc acuzat de ostilitate faţă de minorităţile sexuale

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a ameninţat în trecut în mai multe rânduri cu anularea acordului cu scopul de a exercita presiuni asupra UE, doreşte revizuirea şi extinderea documentului.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close