Europa

Grecia prelungeşte stagiul militar obligatoriu

Serviciul militar obligatoriu în Grecia se prelungeşte începând din mai, de la nouă luni la un an, au declarat surse din ministerul apărării de la Atena citate luni de ziarul Ta Nea, preluat de dpa. Bărbaţii în vârstă de 18 ani sunt recrutaţi obligatoriu, iar femeile doar pe bază de voluntariat,. 

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis anunţase măsura din septembrie, dar nu precizase de când va intra în vigoare.

Ca urmare a prelungirii, în Grecia va creşte de la 100.000 la 130.000 numărul de militari în termen şi de carieră activi, în contextul tensiunilor cu Turcia. Atena şi Ankara îşi dispută drepturile de forare pentru gaze în Marea Egee şi în estul Mediteranei.

Guvernul elen intenţionează de asemenea să achiziţioneze 18 avioane de luptă franceze Rafale; tranzacţia urmează să fie aprobată de parlamentul grec săptămâna aceasta, odată cu altele referitoare la fregate noi şi alte echipamente militare.

Grecia şi-a mărit cheltuielile pentru apărare chiar şi în timpul crizei financiare din 2010-2018, reaminteşte Reuters. Conform celor mai recent date, pentru apărare se alocă 2,58% din produsul intern brut, cea mai mare proporţie într-o ţară membră a NATO, cu excepţia Statelor Unite.

Citește și:  Franța și Marea Britanie, pe LISTA ROȘIE începând din 04 iunie. Românii nevaccinați intră OBLIGATORIU în carantină
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close