Europa

Grecia nu va permite o repetare crizei migraţiei din 2015 la graniţele sale

Asculta informatia

Grecia nu va permite o repetare crizei migraţiei din 2015 la graniţele sale în urma deteriorării situaţiei din Afganistan, a declarat vineri premierul elen Kyriakos Mitsotakis, după ce a vizitat o nouă tabără pentru migranţi pe o insulă în apropiere de Turcia, relatează Reuters, potrivit agerpres

Preluarea Afganistanului de către talibani în august a relansat temerile în Europa legate de o reluare a situaţiei din 2015, când aproape un milion de solicitanţi de azil, majoritatea sirieni, au fugit spre Europa, traversând Turcia pentru a ajunge în Grecia.

În cel mai recent exemplu al înăspririi politicii sale privind migraţia, Grecia a deschis la începutul lunii septembrie o tabără finanţată de UE în Samos, un centru extins, supravegheat puternic şi înconjurat de sârmă ghimpată.

„Nu vom accepta fluxuri migratorii necontrolate similare cu cele din 2015”, a declarat Mitsotakis în avionul de întoarcere la Atena, adăugând că Europa trebuie să lucreze cu vecinii Afganistanului pentru a se asigura că refugiaţii rămân în regiune.

Grecia a primit joi 26 de femei avocat şi judecător din Afganistan şi pe familiile lor, însă astfel de cazuri „vor fi excepţia” şi nu pot fi percepute ca un factor de atracţie, a declarat premierul grec.

De la preluarea puterii de către talibani la 15 august, Afganistanul s-a prăbuşit într-o criză economică. Joi, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a atras atenţia că, „în câteva săptămâni”, Afganistanul riscă să se confrunte cu o foamete extinsă.

Însă Grecia susţine că nu vrea să devină din nou poarta de intrare în UE şi a finalizat recent un gard de 40 de kilometri în regiunea Evros, la graniţa cu Turcia.

Citește și:  Grecia doreste să extindă gardul de la graniţa sa de nord cu Turcia

„Am avut succes în a le transmite un mesaj traficanţilor şi clienţilor lor că a face călătorii nesigure pe Marea Egee este probabil o risipă de bani”, a declarat Mitsotakis.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

47 − 45 =

Close