Grecia nu le va permite migranţilor din Afganistan să intre pe teritoriul UE – Europa News
Europa

Grecia nu le va permite migranţilor din Afganistan să intre pe teritoriul UE

Grecia nu le va permite migranţilor din Afganistan să-i traverseze frontierele în Uniunea Europeană, a declarat marţi ministrul pentru migraţie Notis Mitarakis, în contextul în care talibanii continuă să-şi consolideze puterea în acest stat, relatează dpa, potrivit agerpres

„Nu vrem ca ţara noastră să devină poarta de intrare în UE pentru oameni care vor să se îndrepte spre Europa”, a spus Mitarakis, potrivit televiziunii naţionale ERT.

Grecia este adesea punctul de intrare în Europa pentru oamenii din ţara din centrul Asiei după ce traversează restul continentului.

Mitarakis a subliniat necesitatea unei politici comune privind migraţia, adăugând că ţara sa va continua să monitorizeze cu atenţie frontierele maritime şi terestre cu Turcia.

„Nu vrem să vedem un alt 2015”, a spus el, referindu-se la anul în care peste 850.000 de migranţi au intrat în Grecia din Turcia. Cei mai muţi dintre aceşti refugiaţi proveneau din Siria devastată de război şi mulţi dintre ei au plecat în Germania. Criza s-a prelungit şi în 2016.

Miniştrii de interne din UE urmează să discute miercuri despre noua situaţie din Afganistan, după ce forţele talibane au preluat duminică efectiv controlul ţării. Miniştrii europeni de externe urmează şi ei să aibă marţi convorbiri pe această temă.

Unii politicieni din UE au cerut protejarea celor mai vulnerabili, dar mai mulţi lideri europeni au subliniat public necesitatea de a se evita repetarea unui 2015 sau 2016.

În principal statele mai apropiate de Afganistan – Pakistan, Iran şi Turcia – se pregătesc pentru un posibil exod al celor care fug de viaţa de după venirea la putere a islamiştilor radicali. Însă Grecia se pregăteşte şi ea.

Citește și:  Franța încearcă să îşi crească influenţa în Europa. Prima țintă, limba de lucru a UE

Grecia are deja un mare număr de gărzi de coastă şi de poliţişti de frontieră, care în multe cazuri îi împiedică pe migranţi să ajungă pe insulele greceşti. Atena neagă această operaţiuni de repatrieri ilegale, numite adesea „retrageri forţate”.

Amnesty International a cerut UE să asigure un tranzit sigur pentru toţi cei aflaţi în pericol, eliberând vize de urgenţă, susţinând evacuările, suspendând deportările şi permiţând transferul.

„Mii de afgani sunt în pericol de represalii, inclusiv jurnalişti, activişti şi apărători ai drepturilor omului”, a postat Amnesty International luni pe Twitter.

Agenţia ONU pentru refugiaţi a făcut apel marţi la state să-şi deschidă frontierele şi să permită tranzitul sigur al afganilor.

„Statele au o responsabilitate legală şi morală de a le permite celor care fug din Afganistan să încerce să ajungă în siguranţă şi nu să-i returneze cu forţa pe refugiaţi”, a menţionat agenţia într-un comunicat.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close