Europa

Grecia a depăşit marţi 5 milioane de doze vaccin administrate împotriva COVID-19

Grecia a depăşit marţi 5 milioane de doze vaccin administrate împotriva COVID-19, un succes al acestei ţări care s-a deschis pentru sezonul de vară după mai mult de un an şi jumătate de izolare parţială, relatează EFE, potrivit agerpres

În total au fost administrate 5.012.666 de doze în Grecia de la începerea campaniei de vaccinare la sfârşitul lunii decembrie. Aproximativ 3,3 milioane de persoane au primit prima doză de vaccin anti-COVID-19, iar autorităţile speră să vaccineze cu prima doză jumătate din populaţie înainte de luna iulie.

„Prin accelerarea în mod semnificativ a operaţiunii Libertate (campania de vaccinare elenă), ridicăm un zid de imunitate care ne va permite să revenim la normalitate cât mai repede posibil, atât economic cât şi social (…)”, a declarat premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, luni seară la summitul european desfăşurat la Bruxelles.

Totuşi, în pofida avansăriii campaniei de vaccinare, care luna aceasta a fost accelerată de sosirea unui mare număr de vaccinuri, printre care şi cel într-o singură doză de la Johnsson&Johnsson (Janssen), destinat vaccinării în insulele greceşti, autorităţile sunt îngrijorate de reticenţa observată la unele categorii de vârstă ale populaţiei.

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, doar 66 % din populaţia de peste 80 de ani a fost vaccinată, iar dacă vor fi respectate toate programările realizate procentul va creşte la 70 %. Motivul reticenţei acestei categorii, deosebit de vulnerabilă, ar putea fi faptul că aşteaptă să primească şi alte vaccinuri decât cel de la AstraZeneca.

Începând de miercuri cei cu vârste cuprinse între 35 şi 39 de ani vor putea opta pentru orice alt vaccin dintre cele disponibile în Grecia (Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Janssen/Johnsson&Johnsson).

Citește și:  Rușii le reamintesc polonezilor ce le-au făcut unii ucraineni: FSB publică documente de arhivă despre masacrul de la Volânia

Săptămâna trecută a fost rândul celor cu vârste cuprinse între 40 şi 44 de ani, care au arătat un mare interes pentru vaccinare: 100.000 de programări au fost realizate în primele 24 de ore.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close