Germania

Germania suspendă asistența financiară acordată Afganistanului

Guvernul Germaniei a anunţat, marţi, suspendarea asistenţei financiare acordată Afganistanului, în contextul preluării puterii de către insurgenţii talibani, informează site-ul Tagesschau.de, via agerpres.ro 

Gerd Müller, ministrul german al Dezvoltării, a comunicat că asistenţa financiară germană va fi suspendată.

„În momentul de faţă, acţionăm pentru evacuarea din Afganistan a angajaţilor germani şi a colaboratorilor acestora din cadrul programelor pentru dezvoltare şi a colaboratorilor acestora”, a afirmat Gerd Müller, citat de agenţia DPA şi de cotidianul Rheinischen Post.

Germania a acordat anul acesta 250 de milioane de euro Afganistanului, pentru proiecte de dezvoltare. În total, Guvernul de la Berlin urma să ofere Afganistanului anul acesta 430 de milioane de euro.

Guvernul Angela Merkel avertizase săptămâna trecută că nu va mai acorda fonduri de asistenţă Administraţiei de la Kabul în situaţia în care insurgenţii talibani vor prelua puterea cu forţa. „Nu vom mai acorda niciun cent Afganistanului, dacă talibanii vor prelua puterea, vor instaura Legea islamică şi vom institui un califat. Fără ajutor internaţional, Afganistanul nu este un stat viabil”, a declarat Heiko Maas, ministrul german de Externe, în urmă cu câteva zile.

Insurgenţii talibani afgani au ocupat numeroase provincii din Afganistan, inclusiv zone din capitala ţării, Kabul. Preşedintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul.

Citește și:  Germania îl felicită pe Biden
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close