GermaniaOrientul mijlociu

Germania s-a angajat să ofere un ajutor de 1,7 miliarde de euro pentru a ajuta Siria

Asculta informatia

Germania s-a angajat marţi să ofere peste 1,7 miliarde de euro pentru a ajuta Siria, ţară răvăşită de zece ani de război, în cadrul unei conferinţe internaţionale a donatorilor organizată sub egida ONU şi UE, relatează AFP, potrivit agerpres

Suma de 1,738 de miliarde de euro a fost anunţată de ministrul german al Afacerilor Externe, Heiko Maas, care a prezentat-o ca fiind „cel mai important angajament” al ţării sale din ultimele patru decenii.

Această a cincea ediţie a ‘Conferinţei de la Bruxelles pentru Siria’ urmăreşte de asemenea să vină şi în ajutorul ţărilor vecine (Liban, Iordania, Turcia, în special) care au primit milioane de refugiaţi sirieni. ONU a făcut apel la donaţii de cel puţin 10 miliarde de dolari (8,5 miliarde de euro).

Valoarea totală a angajamentelor ar urma să fie cunoscută la finalul zilei de marţi.

Dintre ţările din UE, la precedenta ediţie a conferinţei, din iunie 2020, Germania a fost donatorul cel mai generos, cu 1,6 miliarde de euro.

Heiko Maas a reamintit că, de la începutul războiului, în martie 2011, jumătate din populaţia siriană a fost nevoită să fugă şi că astăzi „90% dintre sirieni trăiesc în sărăcie”.

În nord-vestul Siriei, aproape trei milioane de persoane depind de ajutor umanitar pentru a supravieţui, a spus el.

Precedenta ediţie a conferinţei donatorilor s-a încheiat cu promisiuni de finanţare în valoare de 5,5 miliarde de dolari pentru anul 2020, conform ONU.

La rândul său, Comisia Europeană a vorbit despre „angajamente” totale de 7,7 miliarde de dolari, dintre care o parte de aproape 30% corespunde unor promisiuni pentru 2021. UE şi cele 27 de state membre susţin că au contribuit cu două treimi din acest total.

Citește și:  Germania a primit de la România 5 milioane de vaccinuri Pfizer
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

83 − 78 =

Close