Germania

Germania reabilitează militarii discriminaţi din cauza homosexualităţii lor

Guvernul german a adoptat miercuri un proiect de lege pentru reabilitarea soldaţilor discriminaţi din cauza homosexualităţii lor, atât în Bundeswehr, cât şi în fosta armată populară a RDG comuniste, relatează France Presse, si agerpres

Textul, care va trebui încă aprobat de parlament, permite „să se întoarcă o pagină întunecată din istoria armatei”, a estimat ministrul apărării Annegret Kramp-Karrenbauer într-un interviu acordat grupului de ziare regionale Redaktionsnetzwerks.

„Nu putem şterge suferinţa cauzată tuturor acestor oameni şi nici nu putem corecta daunele aduse carierei lor. Dar vrem să facem un gest oriunde este posibil”, a adăugat ministrul conservator.

Concret, proiectul întocmit de Ministerul Justiţiei prevede anularea condamnărilor soldaţilor radiaţi sau degradaţi de tribunalele militare din cauza orientării lor sexuale.

De asemenea, ei vor primi o compensaţie simbolică forfetară de 3.000 de euro, un semn „menit să restabilească demnitatea tuturor acestor bărbaţi care nu doreau altceva decât să-şi servească ţara”, potrivit dnei Kramp-Karrenbauer.

Soldaţii homosexuali cărora li s-a împiedicat cariera vor primi aceeaşi sumă. Ministerul estimează la o mie numărul bărbaţilor care vor solicita această reabilitare.

Până la sfârşitul anilor 1960, homosexualitatea conducea în Germania de Vest la revocarea sistematică a soldaţilor. Ulterior toleraţi, soldaţii homosexuali au fost totuşi consideraţi un element de nesiguranţă şi excluşi din îndatoriri de responsabilitate.

Homosexualitatea a fost dezincriminată în 1969, dar articolul 175 din Codul Penal care o califica drept infracţiune nu a fost abolit până în 1994 şi discriminarea a continuat în Bundeswehr până în iulie 2000.

La această dată, armata germană, determinată de o decizie a Curţii Constituţionale, a ridicat restricţiile de carieră şi s-a deschis pentru femei.

Citește și:  Parlamentul Germaniei condamnă planul Israelului de anexare a unor părţi din Cisiordania
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close