Germania îl felicită pe Biden – Europa News
Germania

Germania îl felicită pe Biden

Cancelarul german Angela Merkel i-a telefonat marţi lui Joe Biden pentru a-l felicita pentru victoria în alegerile prezidenţiale din SUA şi pentru a-şi exprima „dorinţa pentru o colaborare strânsă şi bazată pe încredere”, a anunţat cancelaria de la Berlin, relatează  agerpres.

Angela Merkel şi „preşedintele american ales au convenit asupra faptului că este extrem de importantă colaborarea transatlantică, date fiind numeroasele provocări la nivel mondial”, a mai spus purtătorul de cuvânt al cancelarului, Steffen Seibert, într-un scurt comunicat.

Cu aceeaşi ocazie, Angela Merkel i-a transmis felicitări şi vicepreşedintei alese Kamala Harris, care va fi prima femeie de culoare ajunsă în această poziţie.

Angela Merkel, care va colabora cu al patrulea preşedinte american de la venirea sa la putere în 2005, a avut relaţii tensionate cu republicanul Donald Trump, care a făcut din Germania un ţap ispăşitor în chestiuni economice şi legate de apărare.

„Lucrurile nu pot fi mai rele cu Joe Biden decât au fost cu Donald Trump”, a scris săptămânalul german Der Spiegel, convins că Angela Merkel „abia a aşteptat ca Donald Trump să plece de la Casa Albă”.

AFP notează totuşi că vor mai persista subiecte de discordie cu SUA, cum ar fi proiectul de gazoduct Nord Stream 2 gestionat de Berlin împreună cu Rusia şi care riscă facă o concurenţă în Europa gazului natural american.

Citește și:  Germania: Protest al celor care se opun restricţiilor impuse în gestionarea pandemiei de COVID-19
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close