Europa

Germania dictează Serbiei să aleagă: UE sau Rusia

Asculta informatia

Serbia trebuie să decidă dacă vrea să adere la Uniunea Europeană sau să intre într-un parteneriat cu Rusia, a declarat marți un reprezentant al Germaniei la Belgrad, cu două zile înainte ca șase țări din Balcanii de Vest să discute la Berlin despre o cooperare mai strânsă.

„Necesitatea unei decizii se impune având în vedere evoluțiile geopolitice”, a declarat un reprezentant al guvernului german, referindu-se la războiul Rusiei din Ucraina, notează agenția Reuters.

Serbia, care a fost bombardată de NATO în urmă cu două decenii, dar care acum încearcă să adere la Uniunea Europeană, s-a luptat mult timp să echilibreze legăturile istoric apropiate cu Rusia cu aspirațiile de integrare economică și politică cu Occidentul.

Un acord între Serbia și Rusia privind o cooperare consolidată a fost întâmpinat cu surpriză și dezamăgire și nu s-a potrivit bine cu așteptările conform cărora candidații la aderarea la UE ar trebui să adopte și sancțiunile UE împotriva Rusiei, a declarat reprezentantul.

Serbia, țară candidată la aderare din 2012, a decis în septembrie să organizeze consultări regulate de politică externă cu Rusia cu privire la activitățile bilaterale și multilaterale. Măsura a stârnit critici dure din partea UE.

S-a avut impresia că președintele sârb Aleksandar Vucic era foarte conștient de poziția sa pendulantă, a declarat reprezentantul guvernului german. Dacă a decis să își conducă țara în direcția Uniunii Europene, a avut sprijinul guvernului german.

„În cazul în care va decide să meargă în direcția opusă, acest lucru va avea consecințe în sens invers”, a mai precizat reprezentantul Germaniei.

Citește și:  Lavrov: Sancţiunile occidentale nu vor avea niciun efect asupra exporturilor de petrol ale Rusiei
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close