Germania

Germania anunță, cu jumătate de gură, că e pregătită să elimine Rusia din SWIFT

Germania se declară sâmbătă pregătită să accepte o ”restricţionare ţintită” a accesulu Rusiei la platforma interbancară SWIFT, ca represalii faţă de invazia rusă a Ucrainei, dar vrea o ”limitare a pagubelor colaterale” alte unei astfel de măsuri, relatează AFP.

”Lucrăm la modul în care să se limiteze pagube colaterale ale unei deconectări de la SWIFT”, anunţă într-un comunicat miniştri germani de Externe Annalena Barbock şi al Economiei Robert Habeck, informează News.ro.

”Avem nevoie de restricţii ţintitte şi funţcionale”, subliniază cei doi miniştri.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Federal german, Steffen Hebestreit, a susţinut vineri, 25 februarie, că procesul de excludere a Rusiei din sistemul global de plăţi interbancare SWIFT este unul sinuos, dificil de realizat din punct de vedere tehnic, cu un impact puternic asupra tranzacţiilor pentru Germania şi companiile germane din Rusia. „Oprirea SWIFT ar necesita o pregătire tehnică complexă şi ar avea efecte puternice şi asupra transferurilor de plăţi în Germania, precum şi pentru firmele germane, în tranzacţiile cu Rusia”, a precizat vineri purtătorul de cuvânt al Guvernului Germaniei.

Sistemul SWIFT este o reţea globală utilizată de aproape toate instituţiile financiare din întreaga lume pentru a transfera sume de bani între ele, constituind o piatră de temelie a sistemului internaţional de plăţi.

Citește și:  Incendiu într-o staţie de metrou din Berlin
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close