Germania

Germania a marcat 33 de ani de la căderea Zidului Berlinului

Asculta informatia

Germania a marcat miercuri 33 de ani de la căderea Zidului Berlinului, cu acest prilej fiind organizat un eveniment la memorialul Bernauer Strasse, relatează dpa, potrivit agerpres

Printre oficialii prezenţi s-au aflat primarul Berlinului Franziska Giffey, senatorul Klaus Lederer şi ministrul Culturii Claudia Roth.

Aproximativ 200 de elevi din Germania, Franţa şi Norvegia au depus trandafiri în jurul unor rămăşiţe din Zidul Berlinului, din care s-au păstrat şi porţiuni integre.

Evenimentul a inclus şi un spectacol al Corului Volny din Belarus care a fost format în august 2020 ca reacţie la represiunea din ţară. Cântăreţii au fost voalaţi pentru a rămâne anonimi şi pentru a fi protejaţi de persecuţia statului belarus.

Pe 9 noiembrie 1989, după un val intens de plecări şi demonstraţii ale opoziţiei, conducerea RDG de atunci a deschis graniţele Germaniei de Est, inclusiv între Berlinul de Est şi cel de Vest. La mai puţin de un an, Germania a fost reunificată.

Data de 9 noiembrie are legătură cu alte două evenimente semnificative din istoria Germaniei. În 1918 a fost proclamată prima republică germană; în 1938 a fost Kristallnacht (Nopatea de Cristal) în care mii de sinagogi evreieşti şi alte instituţii au fost confiscate şi distruse, iar aproximativ 30.000 de evrei au fost duşi în lagăre de concentrare.

Citește și:  Papa Francisc trimite o comisie de anchetă care să investigeze scandalul sexual în care este implicată Biserica Catolică din Koln
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 1

Close