Spania

Spania a început să distribuie fonduri din planul său naţional de redresare şi rezilienţă

Spania a început deja să distribuie fonduri din planul său naţional de redresare şi rezilienţă, deşi ratificarea de către statele membre a acestei iniţiative elaborate la nivelul UE întârzie, a anunţat marţi premierul spaniol Pedro Sanchez, potrivit AFP, scrie agerpres.   

Spania este, după Italia, a doua cea mai mare beneficiară a acestui plan menit să relanseze economia europeană în urma pandemiei COVID-19, şi urmează să primească în total circa 140 de miliarde de euro, din care jumătate reprezintă granturi şi restul credite.

”Independent” de momentul în care aceşti bani vor fi transferaţi statelor membre, ”noi am alocat deja fonduri de 27 de miliarde de euro (pentru anul 2021) şi suntem în curs de a le distribui”, a declarat şeful guvernului spaniol la o conferinţă de presă.

”Le vom finanţa noi înşine până când aceste resurse economice vor veni de la Bruxelles (…), indiferent de cât timp va avea nevoie Comisia Europeană să apeleze la pieţele financiare pentru a emite datorie sau de cât timp vor avea nevoie unele ţări pentru a ratifica definitiv” planurile lor, a explicat premierul Sanchez.

În şedinţa de guvern pe care el a condus-o înaintea acestei declaraţii, a fost aprobat un plan de ajutor pentru achiziţia de maşini electrice, finanţat din fondurile europene prevăzute în planul de relansare.

Este vorba despre proiecte care sunt ”foarte legate de ceea ce Comisia Europeană ne va solicita” pentru a beneficia de fonduri, mai ales pentru susţinerea tranziţiei ecologice, a mai precizat premierul spaniol.

Denumit ‘NextGenerationEU’, acest fond european în valoare de 750 de miliarde de euro, care va fi constituit prin emiterea de datorie comună, va finanţa în special investiţii în tranziţia ecologică şi sectorul digital.

Citește și:  Protest uriaș în Spania. Șoferii au ieșit în stradă din cauza scumpirii carburanților: "Greva pe perioadă nedeterminată"

Însă acest proiect emblematic rămâne în suspans atât timp cât el nu este ratificat de toate statele UE şi Comisia Europeană nu le aprobă planurile naţionale de redresare şi rezilienţă.

Din cele 27 de state membre, 10 încă nu l-au ratificat, printre ele fiind şi Germania, unde Curtea Constituţională a dispus suspendarea procesului de ratificare pentru a se pronunţa asupra unor plângeri care contestă mai ales legalitatea emiterii de datorie europeană comună.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close