Frontiera României, supravegheată de 250 de noi camere video noi – Europa News
Romania

Frontiera României, supravegheată de 250 de noi camere video noi

250 de camere speciale de supraveghere vor fi instalate pe frontiera României, într-un efort de combatere a traficului ilicit transfrontalier. Proiectul Poliției de Frontieră Române, realizat cu sprijinul BAT, va acoperi segmente importante din granița României, supuse încercărilor continue de trecere frauduloasă cu cantități semnificative de țigări.

Contrabanda a fost inclusă ca o amenințare la adresa securității naționale în cadrul Strategiei Naționale de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024. România are peste 2.000 km de frontiera externa a Uniunii Europene, porțiuni importante fiind în zone muntoase și împădurite în care supravegherea graniţei este dificilă.

”În contextul în care țigările sunt de trei ori mai scumpe în România decât în statele vecine non-UE, este de înțeles de ce rețelele de contrabandă fac profituri uriașe. Sperăm ca această investiție în siguranța frotierelor României să contribuie la reducerea unui fenomen care ne afectează pe toți: consumatori, companii corecte, stat. Ne bucurăm că avem ocazia de a fi alături profesioniștilor din Poliția de Frontieră Română, mai ales cu ocazia Zilei Poliției de Frontieră Române”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice BAT România.

Sistem bazat pe camere video mobile, pentru a preveni și combate contrabanda

Deși conform stopcontrabanda.ro în prima jumătate a lui 2021 autoritățile au capturat circa 66 de milioane de țigări de contrabandă, cu peste 15% mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut, piața neagră este în creștere. Astfel, în iunie 2021 nivelul contrabandei a sărit din nou de pragul de 10% din total consum, nivel care nu mai fusese atins de 18 luni, din ianuarie 2020. Cele 250 de camere mobile de supraveghere cu senzor de mișcare de tipul camerelor de vânătoare vor ușura eforturile Poliției de Frontieră atât pe timp de zi cât și noaptea.

Citește și:  DESCINDERI la proxeneții din Buzău. Au obligat mai multe tinere să se prostitueze în Germania şi Elveţia

„Am condus activitățile de prevenire și combatere a infracționalității transfrontaliere  la frontieră de nord a țării timp de mai mulți ani, așa că știu foarte bine atât reușitele, cât și dificultățile cu care se confruntă colegii mei. Supravegherea frontierei României este o provocare continuă. Formele de relief greu accesibile, munți și vai împădurite, gol alpin sau crește muntoase, reprezintă o provocare chiar și pentru tehnicile moderne de supraveghere a frontierei pe care le avem implementate deja: senzori de mișcare, aparatură cu termoviziune, drone, ochelari de vedere pe timp de noapte etc. Sprijinul dat de BAT, care ne ajută să implementăm un nou sistem bazat pe camere video mobile, pentru a preveni și combate contrabandă, este binevenit și sperăm să eficientizeze și mai mult activitatea colegilor mei, care supraveghează o frontieră atât de activă din punct de vedere operativ”, a declarat Liviu Bute, inspectorul general al Poliției de Frontieră.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close