Franta

Franța vrea să interzică părinților să posteze fotografii cu copiii fără acordul acestora

Asculta informatia

Franța intenționează să ia măsuri împotriva fenomenului de „sharenting” și să le interzică părinților să posteze fotografii cu copiii fără acordul acestora.

​​Mulți părinți distribuie masiv imagini cu copiii lor pe rețelele de socializare. Franța este prima țară din lume care intenționează să ia atitudine prin lege împotriva acestei practici, scrie Deutsche Welle, citat de Hotnews. Comportamentul adulților în mediul online nu numai că încalcă dreptul la propria imagine, ci îi expune pe copii și anumitor riscuri.

Fostul comisar pentru protecția copilului din Anglia, Anne Longfield, avertiza într-un raport din 2018 că, în cazul fiecărui copil, circulă pe Internet, în medie, 1.300 de fotografii înainte ca acesta să împlinească 13 ani. Fenomenul poartă chiar și un nume: „Sharenting”.

Frecvent, în fotografii nu apare doar chipul copilului, ci și spațiul personal: camera, casa, grădina. Din textele care însoțesc fotografia reies alte informații, cum ar fi numele copilului și/sau data nașterii. „Există întotdeauna și riscul ca asemenea informații și fotografii să ajungă pe mâinile cui nu trebuie, cum ar fi în cercurile de pedofili“, arată Sophie Pohle de la organizația „Kinderhilfswerk“ din Berlin.

Pentru a împiedica răspândirea excesivă a imaginilor care lezează demnitatea persoanei, Franța vrea să adopte o măsură unică la nivel mondial: părinților li s-ar putea interzice prin lege să posteze pe rețelele de socializare poze cu copiii lor, fără permisiunea acestora. În eventualitatea unor dezacorduri între părinți privind expunerea minorilor în spațiul online se pot lua măsuri legale. Iar în cazuri extreme, părinții și-ar putea pierde drepturile asupra imaginilor în care apar copiii lor.

Citește și:  Incidentul militar Franţa-Turcia în Mediterana, "demonstraţie" a faptului că "NATO este în moarte cerebrală"

Noul proiect de lege acordă o atenție deosebită „exploatării imaginilor cu copii pe platformele online“. Veniturile realizate din folosirea imaginilor cu copii în scop comercial vor trebui depuse într-un cont de care vor dispune copiii începând de la vârsta de 16 ani. În plus, viitoarea lege stipulează „dreptul la uitare“, conform căruia, ulterior, copiii pot elimina din rețea fotografiile și înregistrările video.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 3 =

Close