Europa

Concedierile in ANGLIA au ajuns la un nivel record

Rata şomajului în Marea Britanie a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape cinci ani în perioada septembrie – noiembrie 2020, iar concedierile au atins un record, după ce pandemia de coronavirus (COVID-19) a afectat semnificativ piaţa forţei de muncă, transmit BBC şi Reuters.

Conform datelor publicate marţi de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), în perioada menţionată rata şomajului a urcat la 5%, de la 4,9%, dar sub estimările analiştilor, care se aşteptau la o creştere la 5,1%. Concedierile au atins nivelul record de 14,2 la 1.000 de persoane, iar cea mai afectată este categoria de vârstă 25-34 de ani.

Pe statele de plată ale companiilor erau în decembrie cu 828.000 mai puţini angajaţi decât la începutul pandemiei, arată datele ONS. Comparativ cu noiembrie, numărul angajaţilor a crescut luna trecută cu 52.000, economiştii apreciind că piaţa forţei de muncă a avut o evoluţie mai bună decât s-a estimat, şomajul fiind menţinut la un nivel redus de schema de sprijinire a locurilor de muncă.

Până la mijlocul lunii decembrie costurile programului se ridicau la 46,4 miliarde de lire sterline (63 de miliarde de dolari). Ministrul britanic de Finanţe, Rishi Sunak, a anunţat extinderea până în 30 aprilie a schemei de sprijinire a locurilor de muncă, care urma să se încheie în decembrie, pentru companiile care au nevoite să-şi oprească activitatea şi pentru angajaţii lor.

Datele ONS arată că numărul de angajaţi a scăzut cu 88.000 în perioada septembrie – noiembrie 2020, cel mai redus declin de la începutul pandemiei, şi sub nivelul de 100.000 previzionat de economişti.

Citește și:  Londra: Mii de persoane au participat la un protest împotriva restricţiilor
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close