Franta

Franţa: Staţiunile de ski dau în judecată Guvernul pentru ordinul de a opri instalaţiile de transport pe cablu

Staţiunile de ski din Franţa au decis să dea în judecată Guvernul pentru a putea menţine în funcţiune instalaţiile de transport pe cablu în perioada sărbătorilor de sfârşit de an, iar cel mai înalt tribunal administrativ din ţară a început miercuri audierile, transmite Bloomberg, via agerpres.

Guvernul de la Paris a decis că staţiunile montane pot rămâne deschise în perioada sărbătorilor dar instalaţiile de transport pe cablu trebuie să rămână închise, preşedintele Emmanuel Macron declarând că este în favoarea redeschiderii în luna ianuarie pentru a reduce riscul unui nou val de infecţii cu coronavirus. În schimb, staţiunile de ski şi regiunile montane au criticat măsura, apreciind că este una incorectă şi care ameninţă să le provoace diminuarea veniturilor cu mai multe miliarde de euro.

Domaines Skiables de France, organizaţia care a decis să conteste decizia Guvernului de a opri instalaţiile de transport pe cablu, riscă să se confrunte cu o luptă dificilă după ce marţi Consiliul de Stat din Franţa a respins o contestaţie la decizia de închidere la nivel naţional a barurilor şi restaurantelor.

„Vrem să salvăm vârful de sezon, care este în special în jurul sărbătorilor şi începând din februarie şi până în martie. De acea este necesar să amânăm începutul sezonului”, a declarat marţi în Parlament secretarul de stat în Ministerul Turismului, Jean-Baptiste Lemoyne.

În mod normal, staţiunile de iarnă din Franţa au o cifră de vânzări anuală de aproximativ 11 miliarde de euro, iar sărbătorile de sfârşit de an sunt responsabile pentru 20% – 25% din venituri.

Citește și:  Drapelul Uniunii Europene a fost înlăturat de pe Arcul de Triumf din Paris

Organizaţiile profesionale din turism şi parlamentarii din regiunile montane au catalogat decizia Guvernului drept incoerentă şi arbitrară, citând faptul că metrourile şi trenurile aglomerate sunt lăsate să circule în continuare şi în contrapartidă au propus o serie de măsuri sanitare care să permită începutul sezonului de ski. În schimb, Jean-Baptiste Lemoyne susţine că instalaţiile de transport pe cablu creează „foarte multe aglomerări, ceea ce încercăm să evităm”.

Germania şi Italia au decis şi ele să îşi închidă staţiunile de ski, însă pârtiile rămân deschise în Elveţia şi Austria.

Guvernul de la Paris urmează să anunţe vineri noi măsuri pentru a veni în sprijinul staţiunilor de ski, inclusiv un acces la schemele de şomaj parţial pentru muncitorii sezonieri şi ajutoare pentru micile magazine care depind de turiştii de iarnă, a spus Jean-Baptiste Lemoyne.

Decizia Consiliului de Stat cu privire la ordinul guvernului de a opri instalaţiile de transport pe cablu este aşteptată pentru sfârşitul acestei săptămâni.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close