Franta

Franţa: Rudele unui atacator de la Bataclan au fost arestate

Asculta informatia

Şase membri ai familiei unui jihadist care a luat parte la atentatul din noiembrie 2015 de la sala de spectacole Bataclan din Paris au fost reţinuţi marţi în Franţa, în cadrul unei anchete privind finanţarea terorismului, transmite AFP, citând o sursă judiciară, potrivit agerpres.

‘Şase persoane au fost plasate în arest preventiv pentru finanţarea terorismului, în cadrul unei anchete preliminare a parchetului naţional antiterorist’, a indicat sursa.

‘Această procedură vizează suspiciuni de transfer de fonduri destinate lui Foued Mohamed-Aggad şi soţiei sale în 2014-2015’, iar persoanele arestate ‘aparţin anturajului familial’ al cuplului, a adăugat sursa.

După ce trăise în Siria şi Irak, Foued Mohamed-Aggad a revenit clandestin în Franţa în vara lui 2015, devenind unul din cei trei atentatori kamikaze de la sala de spectacole Bataclan din Paris, cu prilejul atacurilor teroriste de la 13 noiembrie 2015, soldate cu 130 de morţi şi peste 350 de răniţi, dintre care 90 la Bataclan.

‘Cinci persoane au fost reţinute la Strasbourg şi în regiunea Wissembourg (Alsacia, nord-est), printre care mama şi mătuşa lui Foued Mohamed-Aggad’, a precizat o sursă din poliţie. A şasea persoană a fost arestată în Gironde (sud-vest), potrivit unei surse apropiate dosarului.

După plecarea sa în Siria, Foued Mohamed-Aggad a păstrat contacte regulate cu mama sa şi cu familia, înainte de a anunţa la sfârşitul lui august 2015 că va ‘muri ca martir’ şi de a tăia legăturile, conform unor note ale serviciilor de informaţii franceze.

‘În discuţiile cu mama sa, el spunea că, dacă va trebui să revină în Franţa, va fi doar pentru a comite un atentat’, relevă ancheta privind atentatele de la 13 noiembrie.

Citește și:  Proteste de amploare în Franța. Mii de persoane au ieșit în stradă și strigă "libertate"

În ce o priveşte pe soţia sa Hadjira, ‘tânăra franco-algeriană dăduse naştere unei fiice în Irak’ în august 2015 şi ‘şi-ar fi găsit moartea, împreună cu copilul său, la începutul lui 2018 în cursul unui bombardament’, a scris cotidianul regional Dernieres nouvelles d’Alsace.

Procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015 se va deschide în septembrie la Paris.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

45 − = 41

Close