Franta

Franța: Proteste violente în de 1 mai. Mii de francezi au ieșit în stradă

Asculta informatia

Mii de francezi au ieșit, azi, în stradă în marile orașe franceze: Paris, Marsilia, Lyon, Lille, Dijon și Givors. Oamenii au ales să-și strige nemulțumirile, azi, de Ziua Internațională a Muncii. Poliția pariziană a anunțat că a efectuat 17 arestări.

La apelul sindicatelor, un grup de manifestanți a plecat la ora locală 14.30 din Place de la République către piața Națiunii. Aici, unii dintre participanții la manifestație au forțat cordonul format de jandarmi, fiind creată o busculadă, informează Digi 24.

Printre protestatari se află și „veste galbene”, anunță presa franceză. Autoritățile franceze au anunțat sâmbătă că se așteaptă ca în jur de 100.000 de manifestanți să iasă pe străzi în toată țara.

La un moment, spre forțele de ordine a zburat coșuri de gunoi și alte obiecte, iar polițiștii au lansat gaze lacrimogene spre protestatari.  La Lyon s-au strâns peste 3.000 de manifestanți, iar poliția a fost nevoită să intervină pentru a dispersa „un grup de 200 de persoane” din fruntea coloanei care „a aruncat cu diferite obiecte” în forțele de ordine, a raportat prefectura. Pentru al doilea an consecutiv, sindicatele sărbătoresc Ziua Internațională a Muncitorilor în plină pandemie de Covid-19.

Demonstranții, majoritatea purtând măști în conformitate cu regulile antiepidemice, au mărșăluit agitând bannere cu mesaje precum „Dividendele, nu beneficiile de șomaj sunt venitul oamenilor leneși” sau „Vrem să trăim, nu să supraviețuim”. Majoritatea marșurilor au fost pașnice, deși la Lyon poliția a făcut uz de gaze lacrimogene pentru dispersa un grup de circa 200 de persoane care aruncau cu artificii, a anunțat prefectura regiunii Auvergne-Rhone-Alpes pe Twitter.

Citește și:  Atacatorul jihadist algerian de la Notre-Dame, condamnat la 28 de ani de închisoare
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close