Franta

Franţa: Peste 160.000 de persoane au participat la protestele antivaccinare din mai multe oraşe

Asculta informatia

Aproximativ 161.000 de persoane au participat la protestele organizate sâmbătă în mai multe oraşe din Franţa faţă de impunerea vaccinării pentru anumite categorii profesionale şi faţă de utilizarea certificatelor Covid-19, anunţă Ministerul de Interne de la Paris, conform cotidianului Le Figaro, informează mediafax.

La Paris au protestat aproximativ 11.000 de persoane, susţine Ministerul de Interne.

Forţele de ordine s-au repliat sute de metri pe Bulevardul Champs-Élysées şi au utilizat gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru dispersarea a mii de protestatari violenţi.

Au avut loc loc proteste şi în oraşele Marsilia, Montpellier, Lille, Toulouse şi Strasbourg, conform postului BFMTV.

Manifestanţii au scandat „Libertate!”, „Nu vrem permis sanitar!” şi au cerut demisia preşedintelui Emmanuel Macron.

În centrul Parisului s-au înregistrat confruntări între grupuri de protestatari şi forţele de ordine, care au utilizat gaze lacrimogene. Protestatari violenţi au forţat un baraj al forţelor de ordine şi au pătruns pe Bulevardul Champs-Élysées.

La proteste participă inclusiv simpatizanţi ai Mişcării „Vestele Galbene”, care denunţă de câţiva ani erodarea nivelului de trai în Franţa.

În oraşul Montpellier, câţiva jurnalişti au fost agresaţi de protestatari.

În Franţa au avut loc în ultimele zece zile o serie de proteste faţă de hotărârile preşedintelui Emmanuel Macron de a institui obligativitatea vaccinării pentru personalul medical care intră în contact cu persoane vulnerabile la coronavirus şi de a extinde utilizarea Certificatului Covid-19. Deciziile controversate au generat dispute politice şi juridice.

Pe fondul protestelor, Guvernul Franţei a anunţat miercuri că nu intenţionează să impună obligativitatea utilizării certificatelor COVID-19 pentru accesul în unităţile de învăţământ.

Citește și:  Macron refuză din nou o dezbatere televizată cu contracandidaţii săi la prezidenţiale

Parlamentul Franţei analizează un proiect de lege care prevede utilizarea certificatelor Covid-19 pentru participarea la anumite activităţi, accesul în unităţi medicale şi mijloace de transport.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

42 + = 49

Close