Franta

FRANTA: Parchetul anchetează atacurile informatice asupra platformei educaționale

Secţia de combatere a infracţiunilor cibernetice a parchetului din Paris a deschis marţi o anchetă după o serie de atacuri informatice împotriva platformei educaţionale naţionale online CNED, utilizată de elevi în perioada închiderii şcolilor din cauza epidemiei, transmite miercuri AFP, potrivit agerpres.

Ministrul educaţiei, Jean-Michel Blanquer, evocase marţi dimineaţă un ‘atac informatic foarte puternic venit din străinătate’, fără însă a preciza originea acestuia.

Ancheta, încredinţată Oficiului central de luptă împotriva criminalităţii legate de tehnologiile informaţiei şi comunicării (OCLTIC), a fost deschisă pentru ‘accesare frauduloasă a unui sistem de procesare automatizat’ şi ‘obstrucţionarea funcţionării’ unui asemenea sistem, a precizat parchetul, confirmând o informaţie a canalului France Télévisions.

CNED anunţase marţi seară intenţia de a depune plângere ‘în faţa acestor acţiuni răuvoitoare deliberate’.

CNED a mai explicat că a transmis ‘toate elementele tehnice legate de aceste atacuri cibernetice’ Agenţiei naţionale pentru securitatea sistemelor informatice (ANSSI).

Atacurile au survenit în contextul în care învăţământul la distanţă a fost generalizat în Franţa pentru această săptămână, de la închiderea şcolilor vineri seară şi până la vacanţa de primăvară începând din 12 aprilie.

‘În pofida acestor acţiuni răuvoitoare, în jur de 500.000 de elevi şi profesori accesau platformele’ la ora 10.00 şi ‘15.000 de clase virtuale erau active’, a afirmat marţi ministrul Blanquier.

De altfel, numărul foarte mare de conexiuni a provocat marţi dificultăţi de acces la un alt instrument educaţional online, ENT, gestionat de administraţiile locale.

Citește și:  EMANULE MACRON: "Franţa va retrage militarii din Mali dacă aceasta se va îndrepta spre un islamism radical"
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close