Franta

Franța: Noi proteste pentru a denunța violența polițiștilor

Mii de persoane, inclusiv ”veste galbene”, au ieșit sâmbătă din nou în stradă pentru a denunța violența poliției și planurile de securitate ale președintelui Emmanuel Macron, relatează Reuters.

Într-un incident, poliția a tras gaze lacrimogene după ce au fost lansate focuri de artificii spre cordoanele lor. Tineri cu glugă au spart vitrina unui magazin.

La începutul acestei săptămâni, partidul de guvernământ al lui Macron a declarat că va rescrie o parte dintr-un proiect de lege de securitate care incriminează difuzarea de imagini ale polițiștilor în timpul intervențiilor.

Protestatarii au mărșăluit prin capitala Franței sub supravegherea atentă a poliției împotriva revoltei, fluturând pancarte pe care scria „Franța, țara drepturilor poliției” și „Retragerea legii securității”.

“Ne îndreptăm către o limitare din ce în ce mai semnificativă a libertăților. Nu există nicio justificare”, a spus rezidenta pariziană Karine Shebabo.

Un alt protestatar, Xavier Molenat, a spus: „Franța are acest obicei de a reduce libertățile în timp ce le predică altora importanța lor”.

Bătaia unei persoane de culoare, producătorul muzical Michel Zecler, de către mai mulți ofițeri de poliție la sfârșitul lunii noiembrie au intensificat furia publică. Acest incident a ieșit la iveală după ce filmările telefoanelor mobile au circulat online.

Criticii au spus că proiectul de lege inițial va face mai dificilă tragerea la răspundere a poliției într-o țară în care unele grupuri pentru drepturile omului acuză rasism sistemic în interiorul agențiilor de aplicare a legii. Mulți oponenți ai proiectului de lege spun că merge prea departe chiar și dacă este rescris.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close