Franta

FRANTA: Ministrul justiţiei, inculpat pentru un presupus conflict de interese

Asculta informatia

Ministrul francez al justiţiei, Eric Dupond-Moretti, a fost inculpat vineri pentru un presupus conflict de interese în legătură cu activităţi de-ale sale din trecut, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres

Anunţul a fost făcut de către unul dintre avocaţii ministrului, Christophe Ingrain.

Această inculpare este un lucru inedit pentru un ministru francez al justiţiei aflat în funcţie.

Olivier Cousi, un alt avocat al ministrului, a declarat pentru postul BFM TV că Dupond-Moretti nu are niciun motiv pentru a demisiona întrucât el beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

În urmă cu două săptămâni, autorităţile specializate franceze au percheziţionat Ministerul Justiţiei de la Paris, în cadrul unei anchete asupra ministrului Eric Dupond-Moretti.

O sursă apropiată acestui dosar a declarat că percheziţia a fost realizată de anchetatori care lucrează pentru Curtea de Justiţie a Republicii, singura instanţă abilitată să îi judece pe miniştri, în urma plângerilor depuse de trei sindicate ale magistraţilor şi de asociaţia Anticor, care îl acuză pe Dupond-Moretti de conflict de interese, ţinând cont de calitatea de avocat deţinută anterior.

Eric Dupond-Moretti a fost un avocat celebru înainte ca preşedintele Emmanuel Macron să îl desemneze ministru, în iulie anul trecut, misiunea sa fiind aceea de a reforma sistemul de justiţie.

Cu puţin timp înainte de a-şi începe mandatul de ministru, Dupond-Moretti a susţinut că procurorii care anchetează infracţiuni financiare au făcut abuz de putere atunci când au accesat înregistrările convorbirilor sale telefonice şi pe ale altor avocaţi, în cadrul unei anchete de corupţie care l-a vizat pe fostul preşedinte Nicolas Sarkozy.

Iniţial Eric Dupond-Moretti s-a adresat instanţei, dar şi-a retras plângerea după câteva săptămâni, atunci când a fost numit ministru. Premierul Jean Castex a fost deja audiat pe 7 iunie în acest dosar, în calitate de martor.

Citește și:  Preot atacat cu cuţitul într-o biserică
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

43 − 37 =

Close