FrantaTurcia

Franţa îşi manifestă solidaritatea cu femeile turce după ce Ankara a părăsit Convenţia de la Istanbul care le proteja

Franţa a deplâns sâmbătă decizia Turciei de a părăsi Convenţia de la Istanbul privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, afirmând că această decizie „va afecta femeile turce”, informează AFP, potrivit agerpres

„Franţa regretă profund decizia autorităţilor turce de a se retrage din Convenţia de la Istanbul a Consiliului Europei în condiţiile în care Turcia a fost prima ţară care a ratificat-o în 2011”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului francez de externe.

„Această decizie va afecta în primul rând femeile turce, faţă de care Franţa îşi exprimă întreaga solidaritate”, a adăugat Agnes von der Muhll.

„Această decizie marchează, într-un context mai general, un nou declin în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului, din care drepturile femeilor fac parte integrantă”, a subliniat von der Muhll.

Semnată în 2011, Convenţia de la Istanbul obligă guvernele statelor membre să adopte o legislaţie care să pedepsească violenţa în familie şi abuzuri similare, inclusiv violul conjugal şi mutilarea genitală feminină.

Câteva mii de persoane au manifestat sâmbătă în Turcia pentru a-i cere preşedintelui Recep Tayyip Erdogan să revină asupra acestei decizii, în contextul în care cazurile de feminicid au crescut în ultimul deceniu în Turcia.

Citește și:  Franța: Sunt așteptate temperaturi de 37 de grade Celsius la mijlocul săptămânii
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close