Franţa înregistrează o creştere a violenţelor conjugale – Europa News
Franta

Franţa înregistrează o creştere a violenţelor conjugale

Poliţia şi jandarmeria franceze au înregistrat anul trecut o creştere cu 10% a violenţelor conjugale în Franţa, ale căror victime au fost 159.400 de persoane, a anunţat luni serviciul de statistică de pe lângă Ministerul de Interne francez, informează AFP, potrivit agerpres.

În jur de 87% dintre aceste victime sunt femei, adică 139.200, o proporţie stabilă în raport cu 2019, potrivit cifrelor ministerului, care nu contabilizează omuciderile.

În 2020, au murit 102 de femei de la loviturile partenerilor de viaţă sau foştilor parteneri. În 2019, numărul lor era de 146.

Circa 5.500 de persoane (puţin peste 3% dintre victime), femei într-o majoritate zdrobitoare, au reclamat că au fost violate sau agresate sexual de partenerul de viaţă.

Violenţele conjugale au crescut cu 10% în timpul primei carantine la nivel naţional în Franţa, în raport cu aceeaşi perioadă a anului 2019. În schimb, ele au scăzut cu 13% pe durata celei de-a doua carantine, chiar dacă aceste cifre nu sunt definitive, subliniază ministerul, „pentru că nu contabilizează decât faptele comise în timpul perioadelor de carantină care au fost aduse la cunoştinţa poliţiei şi jandarmeriei până cel târziu la începutul lui ianuarie 2021”.

Potrivit anchetelor Institutului naţional de statistică, ce completează datele brute ale plângerilor înregistrate, 295.000 de persoane, dintre care 213.000 de femei, declară în medie, în perioada 2011-2018, că au fost victime ale unor violenţe fizice şi/sau sexuale din partea partenerului de viaţă. Însă, numai 27% dintre victime s-au deplasat la comisariat sau jandarmerie, 18% au depus plângere şi 7% un proces verbal de cercetare judiciară, în medie pentru fiecare an, în perioada menţionată. 

Citește și:  Aproape 5.000 de noi cazuri de coronavirus în Franța în ultimele 24 de ore
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close