Franta

FRANTA: Imamul celei mai mari moschei din Toulouse, JUDECAT pentru ‘incitare la ură rasială’

Imamul celei mai mari moschei din Toulouse, Mohamed Tatai, a fost trimis în faţa unui tribunal corecţional pentru „incitare la ură rasială”, după o predică în arabă din urmă cu trei ani suspectată că ar fi fost antisemită, relatează AFP, si agerpres.

Imamul este urmărit „pentru provocare la discriminare, la ură sau la violenţă (…) din cauza originii sau a apartenenţei la o etnie, o naţiune, o rasă sau o anumită religie”, a declarat marţi pentru AFP Simon Cohen, unul din avocaţii părţilor civile din proces, confirmând o informaţie din La Depeche du Midi. Data audierii nu a fost încă fixată.

Parchetul din Toulouse a deschis o anchetă preliminară în 2018 după ce a fost sesizat de prefectul local în privinţa unei înregistrări video care data din decembrie 2017 şi în care poate fi văzut imamul marii moschei din Toulouse predicând în faţa enoriaşilor în limba arabă.

Potrivit textului subtitrat în engleză, Mohamed Tatai a afirmat: „Profetul Mahomed ne-a vorbit de bătălia finală şi decisivă: judecata de apoi nu va veni până când musulmanii nu vor lupta cu evreii”.

În urma emoţiei provocate de difuzarea înregistrării, imamul a invocat o „traducere care nu este fidelă” şi care „nu reprezintă adevăratul sens al textului religios” la care face referire în înregistrare.

Bărbatul originar din Algeria a fost pus sub acuzare în decembrie 2018. Contactaţi de AFP, avocaţii săi nu au răspuns până acum.

„Caracterul oportunist al unei astfel de trimiteri în faţa tribunalului corecţional nu va scăpa nimănui într-un context eminamente politic”, au declarat avocaţii William Bourdon, Vincent Brenghart şi Jean Iglesis ziarului local La Depęche du Midi.

Citește și:  Franţa nu crede într-un certificat digital de călătorie obligatoriu

Din punctul lor de vedere, „domnul Tatai, care a fost mereu într-o relaţie bună cu reprezentanţii comunităţii evreieşti, s-a explicat pe larg asupra sensului predicii sale şi a excluderii totale a oricărei incitări la ură”. Ei afirmă că vor pleda pentru achitarea lui.

După discursul său împotriva separatismului şi a islamului radical de la începutul lui octombrie, preşedintele Emmanuel Macron şi-a accentuat presiunea asupra forurilor conducătoare ale islamului în Franţa pentru a lupta împotriva influenţei străine, radicalizării şi a islamului politic.

Obiectivul său este de a pune capăt, în următorii patru ani, prezenţei în Franţa a 300 de imami străini „detaşaţi” de Turcia, Maroc şi Algeria.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close