Franţa, Germania şi Spania au ajuns la un acord pentru avionul de luptă european – Europa News
Europa

Franţa, Germania şi Spania au ajuns la un acord pentru avionul de luptă european

Franţa, Germania şi Spania au anunţat luni că au ajuns la un acord pentru a lansa contractele pentru studiile Sistemului de luptă aeriană al viitorului (SCAF), la capătul unor negocieri intense şi al unor rivalităţi industriale, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Discuţiile purtate în ultimele luni au permis să se ajungă la un acord echilibrat între diferiţi parteneri pentru viitoarea etapă a fazei de demonstraţie a programului”, afirmă ministrul francez al apărării, Florence Parly, şi omologii său german, Annegret Kramp-Karrenbauer, şi spaniol, Margarita Robles, într-o declaraţie comună.

Aceste studii, cunoscute sub numele de ‘Faza 1B’, au un cost total de circa 3,5 miliarde de euro până în 2024 şi sunt împărţite şi finanţate în cote egale de cele trei ţări, conform cabinetului ministrului francez.

Un alt studiu, numit şi ‘Faza 2’, prevede apoi pentru 2027 realizarea unui demonstrator de zbor, un fel de prototip destinat să dovedească fiabilitatea tehnologiilor alese. Realizarea acestui demonstrator era iniţial prevăzută pentru 2026.

Un acord era obligatoriu pentru a garanta viitorul programului în anii următori şi pentru a se spera obţinerea acordului Bundestag-ului. Parlamentul german trebuie să îşi dea acceptul pentru cota-parte germană, înainte de a-şi încheia lucrările la final de iunie în contextul apropierii alegerilor legislative, care s-ar putea finaliza cu un rezultat indecis.

„Înţelegerile necesare între state sunt acum gata să îşi urmeze procesele administrative naţionale în vederea unei validări formale”, au precizat cei trei miniştri.

Contractele cu producătorii ar trebui apoi să poată fi adoptate „până la sfârşitul verii”, îşi exprimă speranţa cabinetul lui Florence Parly.

Citește și:  Finlanda suspendă vaccinarea cu ASTRAZENECA în pofida avizului EMA

Lansat în 2017 de Franţa şi Germania, cărora li s-a alăturat ulterior şi Spania, SCAF ar trebui să înlocuiască până în 2040 avioanele de luptă Rafale şi Eurofighter.

Mai mult decât un avion de luptă de nouă generaţie (NGF), programul este un „sistem de sisteme” care se articulează în jurul avionului cu drone însoţitoare, toate conectate, printr-un ‘cloud de luptă’, cu alte mijloace militare angajate într-un operaţiune.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close