Franta

Franța: Doar 500 de pacienți vaccinați într-o săptămână

Parisul și-a anunțat intenția de a accelera campania de imunizare după ce strategia sa excesiv de lentă, menită să combată scepticismul cu privire la vaccin în rândul populației, a avut drept rezultat un număr extrem de redus de vaccinări în primele șapte zile și a atras numeroase critici, scriu Financial Times și site-ul televiziunii BFMTV, titrează Libertatea.

Vestea că Franța a reușit să vaccineze doar 516 persoane până pe 1 ianuarie, deci în șapte zile de la debutul campaniei de imunizare, a fost primită cu critici dure la Paris. Asta cu atât mai mult cu cât comparațiile inevitabile cu vecinii din UE au arătat o diferență majoră, Germania vaccinând 238.809 oameni până pe 2 ianuarie, iar Italia – 112.246.

În weekend, Axel Kahn, un cunoscut expert în genetică, a catalogat startul greoi drept ”un dezastru” și a dat vina pe birocrația excesivă a guvernului, scrie Financial Times. Academia Națională de Medicină, o organizație a doctorilor, a avertizat la rândul său că ”nu mai este timp de pierdut”, având în vedere că 300 de francezi mor zilnic din cauza COVID.

Epidemiologul Martin Blachier l-a îndemnat pe președinte să fie dur cu ministrul sănătății și a subliniat că ritmul lent al campaniei de vaccinare este ”cel mai mare fiasco” al Franței în domeniul medical. Președintele Emmanuel Macron a vorbit despre necesitatea accelerării campaniei de vaccinare în discursul său de Anul Nou. În privat, potrivit Journal de Dimanche, șeful statului a fost chiar furios și a avertizat guvernul că ”lucrurile trebuie să se schimbe rapid și radical”.

Vaccinarea, mai lentă, din cauza scepticismului

 

Prin urmare, guvernul a anunțat deja la finalul săptămânii trecute că va grăbi campania de imunizare, care începuse inițial în căminele pentru vârstnici.

Citește și:  Franța: Peste 600 de străini radicalizaţi au fost expulzaţi din 2018

Ministrul sănătății Olivier Veran, scrie site-ul televiziunii franceze France24, a sugerat încă din decembrie că guvernul vrea să să miște mai încet, cu scopul de a asigura cetățenii de efectele benefice ale vaccinului. Motivul invocat era nivelul mare de scepticism din societatea franceză. Un sondaj Ipsos publicat în noiembrie a aflat că 46% dintre cetățeni refuză să se vaccineze – comparativ cu 21% în Marea Britanie și 30% în Germania.

Guvernul și consilierii externi au susținut prin urmare o campania graduală, pentru a permite agențiilor de reglementare să aprobe alte vaccinuri și pentru a crește încrederea publicului, potrivit Libertatea.ro.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close