Franta

Franța: „Convoiul libertății” se formează. Manifestanții pleacă din mai multe orașe

Asculta informatia

„Convoiul libertății”, mișcare inițiată în Canada pentru a protesta împotriva măsurilor sanitare și a permisului de vaccinare, se intensifică în Franța, pe măsură ce marea adunare a camioanelor, planificată la Bruxelles pe 14, februarie se apropie.

Sindicatele șoferilor nu se amestecă

Astfel, pe pagina de Facebook intitulată „Le convoi de la liberté” dedicată acestei mobilizări la scară națională, și care are aproape 300.000 de membri, au fost anunțate șase „convoaie”, cu plecare din mai multe orașe din Franța, începând de miercuri 9 februarie.

Bayonne, Nisa, Strasbourg sau Cherbourg se numără printre orașele menționate. De menționat, sindicatele șoferilor de camioane nu susțin această mișcare, scrie Ouest-France.

Amploarea participării la această acțiune este încă incertă. Ministrul de Interne Gérald Darmanin a vorbit deja pe această temă la microfonul BFMTV: „Nu avem nicio informație care să ne arate că aceasta se organizează în proporții care ar fi semnificative”, adăugând  că „jandarmii sunt foarte mobilizați, ne vom asuma responsabilitățile pentru a nu permite niciodată împiedicarea libertății de mișcare”.

Dacă primele plecări au loc miercuri, urmează să se desfășoare și altele. Organizarea, care se desfășoară în principal pe rețelele de socializare, continuă în Franța, ca și în nordul țării, unde alte convoaie din Calais, Chauny, Laon, Lille sau chiar Valenciennes, ar trebui să pornească vineri.

„Montorizați cu atenție” de serviciile de informații

În fața amplorii mobilizării din Franța, serviciile de informații teritoriale au indicat că mișcarea este „foarte atent urmărită”, potrivit unei note la care a avut acces Le Parisien. Documentul atrage atenția asupra unor „tensiuni interne” deja observate în timpul mișcării „vestelor galbele

Citește și:  Franţa va introduce teste 'sistematice' pe aeroporturi pentru călătorii din ţările 'roşii'

Serviciile teritoriale de informații descriu acest „Convoi al libertății” ca o mișcare „departe de a fi solid structurată”, dar care va fi însă „monitorizată cu atenție”.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close