EuropaFranta

Franța continuă repatrierea copiilor de jihadiști

Zece copii de jihadişti francezi, aflaţi în tabere pentru persoane strămutate sub control kurd în Siria, au fost repatriate în Franţa în noaptea de duminică spre luni, a anunţat Ministerul de Externe francez, transmite AFP, potrivit agerpres.

”Franţa a procedat astăzi la revenirea a zece copii francezi minori, orfani sau cazuri umanitare, care se aflau în tabere din nord-estul Siriei”, a indicat diplomaţia franceză într-un comunicat.

Nu au fost oferite detalii despre locul sosirii copiilor în Franţa sau despre circumstanţele în care ei au părăsit Siria.

”Aceşti copii au fost predaţi autorităţilor judiciare franceze; ei fac obiectul unei monitorizări medicale speciale şi sunt în atenţia serviciilor sociale”, a precizat MAE francez.

De la înfrângerea grupării Stat Islamic în martie 2019, Franţa a repatriat 28 de copii din Siria.

Parisul a ”mulţumit” administraţiei semiautonome kurde din nord-estul Siriei pentru ”cooperarea” sa pentru această nouă repatriere, subliniind că a acţionat ”cu privire la situaţia acestor tineri în special vulnerabili şi în cadrul autorizaţiilor date de către autorităţile locale”.

Situaţia este complicată mai ales în cazul al aproximativ 300 de copii de jihadişti francezi care nu sunt orfani şi pentru care este necesar acceptul mamelor.

În total, aproape 12.000 de străini, printre care 8.000 de copii, se află în trei tabere pentru persoane strămutate în nord-estul Siriei, marea majoritate în tabăra Al-Hol, conform autorităţilor kurde.

În 2019, 517 persoane, printre care 371 copii, au decedat la Al-Hol, a indicat la jumătatea lunii ianuarie un reprezentant al Semilunii Roşii kurde aflat în tabăra respectivă.

Citește și:  Consiliul Ştiinţific din Franţa, favorabil scurtării perioadei de carantină la şapte zile
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close