Franta

Franţa caută 25.000 de voluntari pentru a testa potenţialele vaccinuri împotriva COVID-19

Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetare Medicală (INSERM) din Franţa a lansat joi o campanie de recrutare pentru a reuni 25.000 de voluntari care să participe la testarea diferitelor proiecte de vaccin împotriva noului coronavirus, relatează  agerpres.

„Toate persoanele cu vârsta de peste 18 ani, inclusiv persoane mai în vârstă” pot participa la teste, a explicat pentru postul France Info Odile Launay, responsabila cu coordonarea acestei campanii de recrutare de voluntari în Franţa.

Chiar şi cei care au anumite probleme de sănătate (de tip cardiac, pulmonar sau diabet) – boli dovedite că favorizează complicaţiile infecţiei cu COVID-19 – se pot prezenta ca voluntari.

Sunt excluse doar persoanele grav bolnave sau care urmează tratamente imunosupresoare, au explicat organizatorii platformei online care a fost activată pe internet pentru a facilita înscrierile.

Pe site-ul covireivac.fr se arată că testele se vor desfăşura într-un cadru sigur şi „sub control medical”. Voluntarii selectaţi vor primi fie vaccinul, fie un placebo şi vor fi monitorizaţi personal după testare pentru a studia, evalua şi a preveni efectele secundare care ar putea apărea ulterior.

Se asigură, în acest sens, că efectele indezirabile precum înroşirea, umflarea, întărirea sau durere în zona injecţiei „sunt benigne în marea majoritate a cazurilor şi dispar spontan în câteva zile”.

Efectele grave „sunt foarte rare”. Reacţiile alergice la antigeni şi alţi componenţi ai vaccinului se estimează că apar la 1 din 1,3 milioane de vaccinări şi intervin la mai puţin de o oră după administrarea injecţiei.

Odile Launay a precizat că este vorba despre un proiect în favoarea populaţiei colective şi, mai ales, a persoanelor cele mai fragile şi susceptibile să fie afectate de pandemie.

Citește și:  Franţa: Patru cazuri noi de tromboze atipice asociate cu vaccinul AstraZeneca, dintre care două decese, au avut loc

Responsabilii platformei au subliniat că nu va fi testat unul, ci mai multe proiecte de vaccinuri, fără să precizeze care sunt acestea.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close