Franta

Franța autorizează vaccinul împotriva covid-19 Moderna

Vaccinul covid-19 dezvoltat de compania americană în domeniul biotehnologiei Moderna ”poate fi utilizat la persoanele în vârstă de peste 18 (…) din cauza eficienţei şi profilului său de toleranţă pe ansmblu satisfăcător”, a anunţat vineri Înalta Autoritate franceză de Sănătătate (HAS), relatează AFP si  news.ro .

Vaccinul, care a obţinut miercuri autorizarea de comercializare în Uniunea Europeană (UE), devine astfel al doilea vaccin care poate fi folosit ăn Franţa, după vaccinul alianţei germano-amwricane BioNTech/Pfizer, care a primit unda verde a HAS la 24 decembrie.

Testele clinice realizate de către compania americană conchideau că vaccinul prezintă o eficienţă de 94% în împiedicarea formelor simptomatice ale covid-19, aminteşte Autoritatea.

”Strategia de vaccinare” anunţată – începerea vaccinării cu populaţiile cu cel mai mare risc de face o formă gravă şi cele mai expuse riscului infectării – rămâne valabilă în cazul acestui vaccin, precizează HAS în avizul său.

Vaccinul companiei americane în domeniul biotehnologiei poate fi folosit ”inclusiv” la persoanele cele mai în vârstă, consideră ea, deoarece – în pofida unor ”date limitate în acest stadiu” cu privire la populaţia în vârstă de peste 75 de ani – datele disponibile cu privire la vaccinarea persoanelor în vârstă de peste 65 de ani relevă o eficienţă de 86,4%.

La fel ca vaccinul BioNTech/Pfizer, vaccinul Moderna se administrează în două doze.

În cazul vaccinului Moderna, ”este necesar să se respecte un termn de 28 de zile între cele două vaccinuri”, aminteşte HAS, subliniind că este vorba dspre un ”prag minim”.

Primele livrări ale vaccinului Moderna ”urmează să aibă loc în zilele următoare”, cel mai târziu ”în a doua jumătate a lui ianuarie”, a dat asigurări la BFMTV profesorul Alain Fischer, coodonatorul vaccinării, numit de către Guvern.

Citește și:  Ungurii se vaccinează, dar nu știu cu ce!
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close