Franta

Franţa asimiliaza ISLAMUL în general ameninţării teroriste

Franţa pare să asimileze islamul în general ameninţării teroriste, a estimat marţi Kenneth Roth, directorul general al organizaţiei nonguvernamentale Human Rights Watch, într-un interviu acordat AFP în ajunul publicării raportului său anual, potrivit agerpres

„Am fost profund îngrijoraţi de modul în care a răspuns guvernul francez ameninţării teroriste. Da, există acte de violenţă, dar guvernul pare să asimileze islamul în general ameninţării teroriste, ceea ce este o enormă greşeală”, a apreciat Roth, în interviu acordat din Geneva.

„Franţa, în pofida tradiţiei sale de laicitate, trebuie să găsească un mijloc de a respecta dreptul oamenilor de a crede şi de a-şi manifesta credinţa, cât timp nu au loc violenţe. Dacă guvernul diabolizează o credinţă, oricare ar fi aceasta, şi o asimilează cu violenţa, acest lucru îi va îndepărta pe oameni de Stat şi va împinge religia spre clandestinitate, ceea ce, într-un final, este extrem de periculos”, a subliniat responsabilul Human Rights Watch.

El a făcut referire astfel la două controversate proiecte de lege din Franţa, între care unul privind „securitatea globală” şi unul privind separatismul.

Articolul 24 al proiectului de lege privind securitatea globală a provocat nelinişte îndeosebi în presă, dar şi în rândul multor organizaţii de apărare a drepturilor omului, care consideră că acesta încalcă libertatea de informare. În forma iniţială, articolul 24 interzicea şi sancţiona difuzarea „rău-intenţionată” de imagini cu forţele de ordine, dar după criticile stârnite guvernul a lăsat pe seama legislativului grija de a găsi o nouă formulare, textul urmând să fie supus votului în Senat în ianuarie.

„Este important să se recunoască faptul că ţine de jurnalismul legitim, militantismul civic legitim ca poliţiştii să poată fi fotografiaţi într-o situaţie de confruntare, ca mijloc de a reduce abuzurile poliţieneşti. Dacă eliminaţi aceste probe vizuale, daţi poliţiei posibilitatea de a face ce vrea. O simplă mărturie nu este niciodată suficientă pentru a face astfel ca poliţia să dea socoteală, iar probele vizuale sunt esenţiale”, a subliniat Roth.

Citește și:  Emanuel Macron admite că au fost reduse libertăţile în Franţa pentru a face faţă pandemiei

Senatul s-a angajat să rescrie complet articolul în cauză, menţionează AFP.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close