Franta

FRANTA: Acuzarea a cerut 30 de ani de închisoare în cazul lui Ines Madani, după un atentat eşuat cu butelii de gaz în apropiere de catedrala Notre Dame din Paris

Asculta informatia

Acuzarea a cerut vineri 30 de ani de închisoare în cazul lui Ines Madani, judecată în apel de o curte specială din Paris la cinci ani după un atentat eşuat cu butelii de gaz în apropiere de catedrala Notre Dame din Paris, relatează AFP, potrivit agerpres . 

Avocatul general a solicitat confirmarea pedepsei dictate de prima instanţă pentru tentativă de „atentat de masă”, însă a cerut ca ea să fie însoţită de o perioadă de siguranţă de două treimi.

Ines Madani a fost condamnată în octombrie 2019 la treizeci de ani de închisoare, dar instanţa nu pronunţase perioada de siguranţă (perioada în care un condamnat nu poate beneficia de reducerea pedepsei sau de eliberare condiţionată – n. r.), în special din cauza vârstei sale, de 19 ani la momentul comiterii faptelor.

Tânăra jihadistă, astăzi în vârstă de 24 de ani, a făcut apel, considerând că pedeapsa este excesivă.

„Mi se pare total de neconceput ca ea să poată fi condamnată la mai puţin de treizeci de ani de închisoare”, a spus reprezentantul acuzării, estimând că, la peste un an şi jumătate de la primul său proces, ea rămâne la fel de radicală.

În noaptea de 3 spre 4 septembrie, Ines Madani şi o altă jihadistă, Ornella Gilligmann, condamnată definitiv la 25 de ani de închisoare, a parcat o maşină în care se aflau şase butelii de gaz în faţa terasei pline de lume a unui restaurant din apropiere de catedrala Notre Dame din Paris şi a încercat să o incendieze cu motorină.

Numai această alegere proastă a carburantului, mai puţin inflamabil decât altele, a permis evitarea unei explozii criminale, notează AFP.

Citește și:  FRANTA: Imamul celei mai mari moschei din Toulouse, JUDECAT pentru ‘incitare la ură rasială’

„Obiectivul era evident de a face cât mai multe victime posibil, de a comite un masacru”, după cum a recunoscut Ines Madani în timpul audierilor, a subliniat avocatul general.

După eşecul acestui atentat, Ines Madani, care aderase „total, de peste doi ani”, la ideologia grupării Statul Islamic, a fost arestată în cele din urmă pe 8 septembrie 2016 la Boussy-Saint-Antoine, la periferia Parisului, având un cuţit asupra sa, a relatat el.

Acuzarea a cerut, de asemenea, ca tânăra să fie condamnată pentru tentativă de asasinat a unui poliţist şi pentru asociere infracţională teroristă criminală. Apărarea îşi va prezenta pledoaria în cursul după-amiezii de vineri, iar verdictul este aşteptat luni.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 6

Close