Franta

Fostul premier francez Balladur, judecat pentru finanţare ocultă a campaniei sale prezidenţiale în 1995

Fostul premier francez Edouard Balladur (1993-1995) s-a prezentat marţi în faţa justiţiei, fiind suspectat de finanţare secretă a campaniei sale prezidenţiale din 1995, unul dintre dosarele cazului Karachi, relatează AFP şi  agerpres.   

Procesul său s-a deschis marţi după-amiază în faţa Curţii de Justiţie a Republicii (CJR), singura instanţă abilitată să-i judece pe membri şi foşti membri ai guvernului pentru infracţiuni comise în timpul mandatului lor.

Ajuns cu puţin înainte de ora 14:00 (13:00 GMT) la Palatul de Justiţie din Paris, Balladur, în vârstă de 91 de ani, a intrat în sala de judecată, unde a luat loc alături de fostul său ministru al apărării François Léotard, în vârstă de 78 de ani.

Cei doi urmează să fie judecaţi până pe 11 februarie pentru fapte comise în urmă cu peste 25 de ani. După ce nu li s-a recunoscut prescrierea, fostul prim-ministru este judecat pentru ”complicitate” şi ”tăinuire” a abuzului de bunuri sociale. Léotard este acuzat pentru ”complicitate”, ceea ce neagă.

În vârstă de 91 de ani, Edouard Balladur este acuzat că se află în spatele unui sistem de comisioane ilegale, adică a oferit intermediarilor săi un procent mai mare decât era necesar pentru o tranzacţie financiară, pentru a recupera o parte din aceasta şi a-şi completa conturile de campanie.

Cazul Karachi îşi are numele de la oraşul pakistanez, unde 15 persoane, între care 11 francezi de la Direcţia de construcţii navale (DCN), au fost ucise într-un atac cu vehicul capcană pe 8 mai 2002. Ei veniseră să viziteze un şantier unde urma să fie construit un submarin vândut de Franţa Pakistanului.

Citește și:  Putin îl avertizează pe Macron să ‘nu se bage’ în Belarus
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close