Franta

Fosta parteneră a militantului islamist Amedy Coulibaly, condamnată la 30 de ani de închisoare

Asculta informatia

Un tribunal francez a condamnat-o miercuri la 30 de ani de închisoare pe Hayat Boumeddiene, fosta parteneră a militantului islamist Amedy Coulibaly, care în ianuarie 2015 a atacat un supermarket kosher din suburbiile Parisului, transmit  agerpres

Boumeddiene era partenera lui Amedy Coulibaly, cel care a omorât, la 8 ianuarie 2015, o poliţistă franceză la Montrouge, în apropiere de Paris, la 24 de ore după atacul sângeros asupra redacţiei săptămânalului francez Charlie Hebdo. A doua zi, Coulibaly a ucis patru bărbaţi, toţi evrei, într-o luare de ostatici la un supermarket kosher din estul Parisului. El a fost ulterior ucis în operaţiunea desfăşurată de poliţie pentru eliberarea ostaticilor.

Hayat Boumeddiene, care face obiectul unui mandat de arestare internaţional, este în viaţă şi s-ar afla în Siria, unde ar fi aderat la gruparea jihadistă Stat Islamic.

Instanţa i-a găsit miercuri vinovaţi pe toţi cei 14 oameni judecaţi pentru presupusul sprijin logistic acordat autorilor atentatelor din ianuarie 2015 care au vizat redacţia săptămânalului Charlie Hebdo, o poliţistă la Montrouge şi un supermarket kosher din estul Parisului.

Pedepsele dictate sunt cuprinse între 4 ani de detenţie şi închisoare pe viaţă, potrivit Reuters şi AFP. Totuşi, instanţa a respins unele acuzaţii legate de terorism formulate de procurori în cazul unora dintre acuzaţi.

Procurorii au cerut pedepse între cinci ani şi închisoare pe viaţă pentru acuzaţi, dintre care trei sunt judecaţi în contumacie.

Unul dintre principalii acuzaţi este Ali Riza Polat, care a jucat un rol central în pregătirea atacurilor.

Procesul în acest dosar a început la 2 septembrie, dar a fost suspendat la finalul lunii octombrie din cauza apariţiei unor cazuri de COVID-19 în rândul acuzaţilor. Reluarea procesului a fost condiţionată de rezultatele unei expertize privind starea de sănătate a lui Ali Riza Polat.

Citește și:  Franța: Ministrul justiţiei este vizat de o anchetă pentru conflicte de interese

La 7 ianuarie 2015, fraţii Kouachi au atacat redacţia săptămânalului Charlie Hebdo cu arme de luptă, ucigând 12 persoane, printre care caricaturiştii Cabu şi Wolinski, după care au fugit. Periplul lor s-a încheiat după câteva zile la o imprimerie din Dammartin-en-Goele, în apropierea Parisului, unde au fost lichidaţi într-o operaţiune de asalt a GIGN, unitatea pentru intervenţii speciale a jandarmeriei franceze.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

37 + = 39

Close