Forța DNA. Un singur vinovat pentru ilegalitățile din starea de urgență – Europa News
Stiri externe

Forța DNA. Un singur vinovat pentru ilegalitățile din starea de urgență

Direcția Națională Anticorupție se învârte în jurul unui singur dosar al Unifarm, după ce a anunțase, anul trecut, că ar avea în lucru 64 de cazuri de corupție din perioada stării de urgență. Despre marea afacere a Ministerului Sănătăţii, în donaţiile făcute Republicii Moldova, nu se mai aude niciun sunet, la fel cum nimic nu se aude nici despre celelalte instituţii ale căror ilegalităţi au fost semnalate de Curtea de Conturi. 

Din tot raportul Curții de Conturi privind achizițiile din perioada stării de urgență, care a scos la iveală grave ilegalități comise de instituțiile statului, DNA a găsit un singur vinovat, în persoana directorului Unifarm, şi doar în dosarul celebru dezvăluit de presă cu achiziția măștilor neconforme.

Dacă în 24 iunie 2020 DNA anunța că are în lucru 37 de dosare din starea de urgență, la 1 octombrie aceeași DNA comunica o dublare, aproape, a numărului de dosare de corupţie în legătură cu achiziţionarea de materiale pe timpul pandemiei de coronavirus. ”În prezent, avem în instrumentare 64 de dosare legate de corupţie ale unor funcţionari publici implicaţi în combaterea pandemiei şi în achiziţionarea de materiale în pandemie. Cel mai înaintat dosar este dosarul Unifarm, unul dintre dosarele Unifarm.

Discutând cu procurorii de caz, în această săptămână se pare că vor fi trimişi în judecată 5 – 6 inculpaţi şi cu rechizitoriu şi cu acordul de recunoaştere”, declara, la 1 octombrie, procurorul șef al DNA, Crin Bologa. Abia ieri însă Poliția Română a efectuat percheziții domiciliare după ce administratorul firmei care a vândut măşti către Unifarm a fost pus sub acuzare.

”Se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, abuz în serviciu și fals în declarații, toate în legătură cu achiziționarea de către o companie națională de măști medicale în perioada stării de urgență.În același timp, se va pune în aplicare un mandat de aducere emis pe numele unei persoane”, au declarat reprezentanții Poliției Române.

Citește și:  Au apărut cifrele românilor uciși de sistemul lui Tătaru

Ministerul Sănătății, ocolit de procurori

Ilegalitățile flagrante descoperite de Curtea de Conturi în contractul dintre Ministerul Sănătății și compania Unifarm din subordine, când și-au vândut măști cu adaosuri uriașe pentru ca apoi să le doneze Republicii Moldova ar fi trebuit să fie unul dintre țintele principale ale anchetelor procurorilor DNA.

Un astfel de dosar nu există însă, cel mai probabil pentru a nu deranja PNL-ul, având în vedere că ministrul de atunci era liberalul Nelu Tătaru. ”Ministerul Sănătății a achiziționat de la CN UNIFARM SA în baza Contractului de furnizare nr. 70/06.05.2020, măști de tip FFP2  KN95. Ministerul nu a monitorizat derularea contractului de achiziție pentru ajutorul umanitar către Republica  Moldova, astfel că CN UNIFARM SA, entitate aflată sub autoritatea acestuia, a achiziționat la prețuri supraestimate de la un furnizor intern care nu avea calitatea de producător, deși compania deținea toate autorizațiile necesare în vederea realizării achizițiilor direct de la producători externi prin importul acestora.

De asemenea, s-a constatat faptul că CN UNIFARM SA a procedat la vânzarea măștilor în cauză către Ministerul Sănătății cu un adaos comercial superior, respectiv de 71%, comparativ cu adaosul comercial mediu de 12,90% practicat de către companie la comercializarea către alți clienți a produselor specifice combaterii pandemiei cu coronavirus în perioada 15.03-15.05.2020 și  cu  adaosul de  9,17% practicat de CN UNIFARM SA la comercializarea produselor măști FFP2 KN 95 către alți beneficiari, ceea ce a condus la  achiziția unor produse la prețuri superioare și la angajamente suplimentare în valoare de 2.875 mii lei”, se preciza în raportul Curții de Conturi.

Nereguli și în curtea lui Arafat

Citește și:  Unul dintre cei mai căutaţi lideri de cartel din Mexic ameninţă în lacrimi guvernul, după reţinerea mamei sale

Printre  prejudiciile la bugetul de stat semnalate de Curtea de Conturi s-au numărat și cele din contractele subsecvente ale Departamentului pentru Situații de Urgență. Astfel,  în unul dintre cazuri, IGSU a plătit în avans aproape 11 milioane de lei unei firme din Coreea de Sud pentru 200 de ventilatoare care nu au mai fost livrate.

”Din analiza derulării contractului subsecvent nr. 116229/27.04.2020, încheiat între Departamentul pentru Situații de Urgență, prin IGSU și MEDI Consulting Coreea de Sud, s-au constatat următoarele: până la data de 30.06.2020 nu a fost realizată nicio livrare; nu au fost calculate penalități de întârziere conform contractului, autoritatea contractantă acceptând în ultima zi de valabilitate a contractului subsecvent, respectiv 15.06.2020, cazul de forță majoră invocată de MEDI Consulting în baza certificatului prezentat la acea dată”, se mai preciza în raportul Curții de Conturi.

Sursa: national.ro

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close