RomaniaTEHNOLOGIE

Foarte mulți români au fost supuși unui atac cibernetic în ultimele zile.

Asculta informatia

Infractori cibernetici încearcă să profite de naivitatea unora dintre „internauți” cu ajutorul unei minciuni propagate prin intermediul emailurilor.

Mulți români au primit în ultimele zile emailuri prin care erau anunțai că dispozitivul pe care îl folosesc a fost infectat cu malware. Mesajul vine de la grupări infracționale care cer bani în schimbul deblocării, conform Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

„Destinatarii mesajelor de tip Sextortion Scam Email sunt anunţaţi, în mod fals, că dispozitivul pe care îl folosesc a fost infectat cu malware şi că infractori cibernetici au preluat controlul asupra acestuia”, au avertizat experţii.

Infractorii încearcă să câștige bani cu o mare minciună trimisă prin email

„Utilizatorii sunt notificaţi fie că au fost filmaţi cu camera web a dispozitivului utilizat în ipostaze intime, fie vizitând site-uri cu conţinut pornografic, cu ameninţarea că o înregistrare video urmează a fi trimisă către toate contactele din agenda utilizatorului, pentru a afecta reputaţia potenţialei victime.

Infractorii cer o sumă de aproximativ 1.300 de dolari, în criptomonedă, într-un termen de 50 de ore. Spre deosebire de cazuri anterioare, atacatorii nu oferă o dovadă pentru a demonstra controlul asupra dispozitivului compromis sau veridicitatea celor scrise.

Prin această metodă se urmăreşte declanşarea unei reacţii de panică a posibilei victime cu scopul de a o determina să plătească suma cerută în cel mai scurt timp”, au mai transmis cei de la CERT-RbernetO, printr-un comunicat de presă.

„Se mizează exclusiv pe faptul că unii utilizatori vor dori să îşi protejeze reputaţia şi vor plăti suma cerută”

Infractorii cibernetici transmit astfel de mesaje în mod nediscriminatoriu şi automatizat, la un număr foarte mare de adrese de email, aşteptând ca unii dintre destinatari, inclusiv din România, să reacţioneze la email şi să intre în dialog cu gruparea infracţională.

Citește și:  Infractorii cibernetici încearcă să profite de pandemie, avertizează Europol

„Se mizează exclusiv pe faptul că unii utilizatori vor dori să îşi protejeze reputaţia şi vor plăti suma cerută, fără a cere o altă opinie din partea unei persoane avizate. Pentru a monetiza pe seama efortului depus, atacatorii nu au nevoie să convingă fiecare utilizator, ci doar un mic procent al acestora. Nu răspundeţi niciodată la email-uri de acest tip şi informaţi imediat experţii IT sau cyber din organizaţia dumneavoastră”, se mai spune în mesajul respectiv.

Specialiștii recomandă:

– nu răspundeţi niciodată la email-uri de acest tip, primite de la persoane necunoscute; contactaţi departamentul IT al instituţiei/organizaţiei dumneavoastră, pentru a le cere sprijinul, verificaţi sursa email-ului primit, de fiecare dată când vi se pare ceva suspect;

– acordaţi o atenţie sporită corectitudinii gramaticale a textului din email – lipsa unor diacritice, greşeli de sintaxă şi o exprimare nenaturală, sunt semne că s-au folosit instrumente de traducere automată din altă limbă; în cazul în care aţi efectuat o astfel de plată şi acum realizaţi că totul a fost o păcăleală, vă recomandăm să notificaţi deopotrivă CERT-RO şi Poliţia Română pentru a depune o plângere; evitaţi sponsorizarea criminalităţii cibernetice.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 5 = 3

Close