Europa

Finlanda suspendă VACCINAREA tinerilor cu Moderna

Finlanda a întrerupt joi utilizarea vaccinului Moderna anti-COVID-19 pentru bărbaţii mai tineri, ca urmare a informaţiilor privind un efect secundar cardiovascular rar, şi s-a alăturat astfel Suediei şi Danemarcei în limitarea utilizării sale, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Mika Salminen, directorul institutului de sănătate finlandez, a declarat că Finlanda va oferi în schimb vaccinul Pfizer bărbaţilor născuţi în 1991 şi mai târziu. Finlanda vaccinează persoanele cu vârsta de peste 12 ani.

„Un studiu nordic care implică Finlanda, Suedia, Norvegia şi Danemarca a descoperit că bărbaţii cu vârsta sub 30 de ani care au primit Moderna Spikevax au avut un risc uşor mai mare decât alţii de a dezvolta miocardită”, a spus el.

Oficialii suedezi şi danezi din domeniul sănătăţii au anunţat miercuri că vor întrerupe utilizarea vaccinului Moderna pentru toţi adulţii tineri şi copii, citând acelaşi studiu nepublicat.

Oficialii norvegieni din domeniul sănătăţii au reiterat miercuri că ei recomandă bărbaţilor sub 30 de ani să opteze pentru vaccinul Pfizer.

Institutul finlandez a declarat că studiul nordic va fi publicat în câteva săptămâni şi datele preliminare au fost trimise Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) pentru evaluarea mai departe.

Comitetul de siguranţă al EMA a concluzionat în iulie că astfel de afecţiuni cardiace inflamatorii pot apărea în cazuri foarte rare după vaccinarea cu Spikevax sau Pfizer/BioNTech Comirnaty, mai des la bărbaţii mai tineri, după a doua doză.

Autorităţile de reglementare din Statele Unite, UE şi OMS au subliniat totuşi că beneficiile vaccinurilor pe baza tehnologiei ARNm utilizate de Moderna şi Pfizer-BioNTech în prevenirea COVID-19 continuă să depăşească riscurile.

Citește și:  ANGLIA este prima ţară din lume care aprobă vaccinul Pfizer-BioNTech

„Acestea sunt de obicei cazuri uşoare şi indivizii tind să se recupereze în scurt timp după tratamentul standard şi odihnă. Riscul de miocardită este substanţial crescut pentru cei care contractă COVID-19, iar vaccinarea este cel mai bun mod de a se proteja împotriva acestuia”, a declarat un purtător de cuvânt de la Moderna miercuri noapte.

Ministrul italian al sănătăţii Roberto Speranza a declarat reporterilor că Italia nu intenţionează să suspende vaccinul Moderna şi a adăugat că ţările europene ar trebui să colaboreze mai strâns pentru a se coordona mai bine.

„Trebuie să avem încredere în autorităţile internaţionale, începând cu EMA, care este agenţia noastră de referinţă şi a exprimat decizii foarte clare în acest sens”, a spus el. 

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close