Europa

Finlanda suspendă vaccinarea cu ASTRAZENECA în pofida avizului EMA

Finlanda, care până acum nu suspendase administrarea vaccinului AstraZeneca, a decis vineri să întrerupă utilizarea acestuia ca ”măsură de precauţie” după două cazuri suspecte de tromboză cerebrală, în pofida avizului favorabil al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), care consideră că este ”sigur şi eficient”, relatează AFP.

”În conformitate cu principiul precauţiei”, Autoritatea finlandeză de sănătate publică (THL) a decis ”suspendarea vaccinărilor în Finlanda până când există mai multe informaţii şi se poate evalua o posibilă cauzalitate”, a indicat autoritatea, într-un comunicat, precizând că vaccinarea nu va fi reluată înainte de 29 martie.

Autoritatea finlandeză a recunoscut că a luat decizia în contextul în care simptomele observate sunt ”extrem de rare” şi că ”nu există în prezent certitudinea că problemele cheagurilor de sânge sunt legate de vaccin”.

Autoritatea de reglementare europeană, EMA, a decis totuşi joi că este necesar să se continue vaccinarea cu AstraZeneca, care este ”sigur şi eficient” şi nu este legat de un risc mai mare de formare a cheagurilor de sânge, determinând multe ţări să anunţe reluarea vaccinării.

Cu toate acestea, agenţia europeană, cu sediul la Amsterdam, a indicat că nu este în măsură ”să excludă definitiv” o legătură între vaccinul AstraZeneca şi tulburările rare de coagulare.

Dacă Norvegia, Danemarca şi Suedia au decis joi să aştepte elemente suplimentare înainte de a relua vaccinarea cu produsul AstraZeneca, Finlanda este prima care suspendă utilizarea vaccinului după decizia EMA.

Citește și:  PORTUGALIA: Purtarea măştilor sanitare pe stradă nu va mai fi obligatorie
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close