Finlanda

Finlanda îşi închide granițele pentru ruși. Anunț oficial

Asculta informatia

Confruntată cu o creştere puternică a numărului de intrări din Rusia, Finlanda îşi va închide frontierele începând de joi, la miezul nopţii (21.00 GMT), pentru cetăţenii ruşi cu vize de turism în spaţiul Schengen, a anunţat guvernul, relatează AFP şi Reuters.

Anunţul mobilizării „parţiale” a Moscovei pentru războiul din Ucraina, care s-a tradus printr-o creştere a numărului de intrări în ţara nordică din Rusia, „a avut un impact semnificativ” asupra deciziei, a afirmat ministrul finlandez al afacerilor externe, Pekka Haavisto.

Referendumurile „ilegale” de anexare în estul Ucrainei şi presupusul sabotaj al gazoductelor Nord Stream în Marea Baltică „au sporit îngrijorările”, a spus ministrul.

Ţara nordică se aliniază astfel de facto deciziei luate la începutul lui septembrie de Polonia şi de cele trei ţări baltice (Estonia, Letonia şi Lituania), celelalte patru state ale UE care au frontieră cu Rusia.

Măsura era în discuţie în Finlanda chiar înainte de ordinul militar al lui Vladimir Putin

Măsura era în discuţie în Finlanda chiar înainte de ordinul militar al lui Vladimir Putin, din cauza numărului mare de turişti ruşi care au intrat în spaţiul Schengen prin Finlanda.

Autorităţile de la Helsinki nu au anunţat însă viitoarea sa intrare în vigoare decât în seara anunţului mobilizării parţiale în Rusia.

„Decizia vizează împiedicarea completă a situaţiei actuale de turism rusesc în Finlanda şi tranzitul asociat de-a lungul ţării”, a explicat Haavisto în cadrul unei conferinţe de presă.

Helsinki a recunoscut că decizia sa s-ar putea traduce printr-o creştere a numărului cererilor de azil şi a tentativelor de trecere ilegală a frontierei.

Citește și:  Finlanda a primit ofertele finale pentru achiziţionarea a 64 de noi avioane de luptă
Tags

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

89 − = 87

Close