Asia

Filipinezii fac iar Paştele în LOCKDOWN! Tradiţionalele procesiuni religioase au fost ANULATE!

Tradiţionalele procesiuni de penitenţă şi evenimentele de recreare a crucificării lui Iisus, desfăşurate anual în Vinerea Mare în Filipine, au fost anulate pentru al doilea an consecutiv în contextul pandemiei de coronavirus, care a atins un nou vârf, cu aproape 139.000 noi cazuri în întreaga ţară, relatează  agerpres.

Manila şi alte patru provincii învecinate (Bulacan, Rizal, Laguna şi Cavite) au reintrat de luni într-un lockdown strict după o escaladare a cazurilor de COVID-19, care a provocat în total 756.200 de contagieri şi 13.303 de decese de la începutul pandemiei.

Izolarea prevede ca bisericile să fie închise pentru a se evita aglomerările, deşi acest lucru nu i-a împiedicat pe credincioşi să vină aproape de lăcaşurile de cult pentru a se ruga în exterior, purtând măşti de protecţie.

În unele locuri din Manila, preoţii au scos statuile din lemn cu Iisus Hristos şi Fecioara Maria pentru a fi plimbate în furgonete pe străzile oraşului, astfel încât filipinezii să primească binecuvântarea la porţile lor şi a nu mai ieşi din case. În lockdown, locuitorii au voie să iasă din case doar pentru a merge la muncă sau să cumpere produse de primă necesitate.

Cu peste 90 de milioane de credincioşi, Filipine este ţara cu cei mai mulţi catolici din Asia – peste 80% din populaţia sa – şi a treia din lume, fiind devansată doar de Brazilia şi Mexic.

Săptămâna Mare este cea mai importantă sărbătoare în calendarul liturgic filipinez, când milioane de persoane se deplasează în ţară pentru a respecta tradiţia milenară de a vizita bisericile, într-un periplu prin cel puţin şapte dintre ele, care nu va avea loc nici anul acesta deoarece toate lăcaşurile de cult sunt închise.

Citește și:  Indonezia interzice marea migraţie care marchează sfârşitul Ramadanului

Suspendarea ritualurilor şi procesiunilor din Săptămâna Mare este un lucru neobişnuit în Filipine. După cel de-al doilea Război Mondial, acest lucru nu s-a întâmplat nici măcar în timpul dictatorului Ferdinand Marcos care a guvernat sub lege marţială (1972-81), însă pandemia de coronavirus a determinat anularea ritualurilor şi procesiunilor pentru al doilea an consecutiv.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close