Filipine INTERZICE căsătoria minorilor – Europa News
Asia

Filipine INTERZICE căsătoria minorilor

Căsătoria minorilor a fost interzisă în Filipine, în virtutea unei legi intrate în vigoare joi în această ţară unde o fată din şase se căsătoreşte înainte de vârsta de 18 ani, informează AFP, potrivit agerpres.

„Statul (…) consideră căsătoria minorilor o practică ce maltratează copiii, pentru că întinează, degradează şi umileşte valoarea intrinsecă şi demnitatea copilului”, se subliniază în textul legii, dat publicităţii joi.

O filipineză din şase se căsătoreşte înainte de vârsta de 18 ani. Plan International, organizaţie de apărare a drepturilor omului cu sediul în Regatul Unit care a făcut campanie pentru adoptarea acestei legi, clasează Filipine pe locul 12 mondial în ceea ce priveşte numărul de căsătorii cu minori pe teritoriul său.

De acum încolo, oricine se căsătoreşte cu o persoană sub 18 ani sau coabitează cu ea, sau oricine aranjează sau celebrează asemenea uniuni este pasibil de 12 ani de închisoare.

Potrivit guvernului filipinez, legea este conformă convenţiilor internaţionale cu privire la drepturile femeilor şi copiilor.

Unele dispoziţii ale legii vor rămâne cu toate acestea suspendate timp de un an pentru comunităţile musulmane şi indigene, unde logodnele şi căsătoriile minorilor sunt relativ frecvente. Perioada de tranziţie are drept scop să se dea guvernului timpul necesar pentru a-i convinge pe adepţii acestei practici să renunţe la ea.

În prezent, la nivel mondial, peste 500 de milioane de fete şi femei au fost căsătorite din timpul copilăriei, ratele cele mai ridicate fiind înregistrate în Africa Subsahariană şi în Asia de Sud, aminteşte un raport al Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF), publicat în 2021.

Citește și:  China îmbătrânește - ce înseamnă pentru lume

Date recente arată cu toate acestea faptul că în general căsătoria minorilor este în declin pe plan mondial.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close