Orientul mijlociu

Fiica fostului preşedinte iranian Rafsanjani, inculpată de activităţi de propagandă împotriva Iranului şi de blasfemie

Asculta informatia

Fiica fostului preşedinte iranian Akbar Hashemi Rafsanjani a fost inculpată de activităţi de propagandă împotriva Iranului şi de blasfemie, a anunţat duminică justiţia din această ţară, informează AFP, potrivit agerpres.

În luna mai, site-ul Autorităţii judiciare iraniene, Mizan Online, a anunţat convocarea de către procuror a lui Faezeh Heshemi, 59 de ani, pentru comentarii pe reţele sociale cu privire la Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a regimului, şi la profetul Mahomed.

Faezeh Heshemi a mai fost arestată şi condamnată la şase luni de închisoare, la sfârşitul lui 2012, pentru „propagandă” împotriva Republicii Islamice.

Faezeh Heshemi, fostă deputată şi militantă pentru drepturile femeilor, a susţinut la mijlocul lui aprilie că cererea Teheranului ca SUA să retragă Gardienii Revoluţiei de pe lista neagră a organizaţiilor teroriste „dăunează intereselor naţionale”.

Suprimarea desemnării drept teroristă a armatei Gardienilor Revoluţiei este o cerere-cheie a Teheranului în negocierile pentru relansarea acordului cu marile puteri asupra programul său nuclear.

Faezeh Heshemi a mai declarat într-o înregistrare video că soţia profetului Mahomed, Khadija, „era o femeie de afaceri”, ceea ce ar demonstra că, potrivit islamului, „femeile pot de asemenea să exerseze o activitate economică, la fel ca bărbaţii”. Profetul „a risipit apoi banii soţiei sale”, a adăugat Faezeh Heshemi, zâmbind.

Potrivit agenţiei oficiale Irna, ea şi-a cerut scuze pe 23 aprilie, subliniind că „glumea (…) şi nu avea intenţia să insulte”.

Tatăl său, Akbar Hashemi Rafsanjani, preşedinte al Iranului între 1989 şi 1997, era un moderat care dorea ameliorarea relaţiilor cu Occidentul şi cu SUA.

Citește și:  Siria îşi numără morţii după cutremurul catastrofal din Turcia
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close