Asia

Fetele din colegiile şi liceele afgane sunt lăsate de talibani să revină în clase

Asculta informatia

Fetele din colegiile şi liceele afgane vor fi autorizate „cât de curând” să revină la şcoală, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al guvernului taliban, în timp ce restricţiile la adresa femeilor s-au înmulţit în ultimele săptămâni în Afganistan, relatează AFP, potrivit agerpres.

Talibanii au numit de asemenea mai mulţi miniştri şi astfel au finalizat formarea guvernului lor, care nu are în componenţa sa nicio femeie ministru şi nici Ministerul pentru problemele femeilor, a adăugat Zabihullah Mujahid într-o conferinţă de presă la Kabul.

„Finalizăm nişte lucruri (…) Aceasta se va întâmpla cât de curând”, a asigurat el referitor la revenirea fetelor în colegii şi licee.

Talibanii îi îndemnaseră sâmbătă pe băieţi să revină în şcolile lor, dar nu şi pe fete, provocând nelinişte în rândul populaţiei afgane şi al comunităţii internaţionale, care exprimă temerea reîntoarcerii unui regim taliban strict din anii ’90 ce interzicea în special femeilor să studieze.

Cursurile în şcolile afgane au fost întrerupte la mijlocul lunii august, după revenirea talibanilor la putere pe fondul retragerii americane şi prăbuşirii guvernului prooccidental de la Kabul.

Noul regim afgan şi-a anunţat la 7 septembrie prima parte a guvernlui său, din care fac parte numeroşi responsabili istorici ai mişcării islamiste.

Mujahid a subliniat din nou marţi că acesta este un guvern de tranziţie care va fi consolidat în perspectivă.

Talibanii au destui bani pentru a plăti salariile funcţionarilor afgani, dar „e nevoie de timp”, a declarat purtătorul de cuvânt citat.

La o lună după revenirea talibanilor la putere în Afganistan, mulţi funcţionari se plâng că nu au fost remuneraţi de cel puţin două luni. 

Citește și:  New Delhi închide şcolile o săptămână din cauza poluării
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 1 =

Close