Europa

Facebook este acuzat de CENZURĂ în Grecia

Asculta informatia

Câţiva fotografi şi un avocat din Grecia au acuzat marţi Facebook de cenzură, afirmând că reţeaua de socializare americană a eliminat fotografii de la o manifestaţie în favoarea unui deţinut de extremă-stânga aflat în greva foamei, relatează  agerpres.

Aproximativ 3.000 de persoane au manifestat luni în faţa parlamentului de la Atena în semn de susţinere a lui Dimitris Koufodinas, în greva foamei de la începutul lui ianuarie şi spitalizat la terapie intensivă.

Facebook, care are o politică de a nu favoriza promovarea extremiştilor sau teroriştilor, a transmis că postările despre Koufodinas „încălcau standardele noastre în privinţa persoanelor şi organizaţiilor periculoase”.

„Facebook a eliminat postările mele pentru că au încălcat standardele comunităţii”, a declarat Tatiana Bolari, care lucrează pentru agenţia foto elenă Eurokinissi, pe pagina sa de pe reţeaua de socializare.

„Prin urmare, acest protest nu a avut loc (…) Eu şi restul nu am fost acolo”, a adăugat ea.

Lefteris Partsalis, un fotograf independent care lucrează pentru CNN Grecia, a spus că i s-a interzis să transmită live pe Facebook timp de o lună după ce a publicat fotografii cu adunarea de luni.

El a adăugat că Facebook „a cenzurat o postare care descria ce s-a întâmplat pe străzile din Atena ieri, şi nu o postare care ar fi sprijinit pe cineva anume”.

„Mii de persoane s-au adunat şi au protestat paşnic”, a adăugat el.

Un al treilea fotograf, Marios Lolos, care lucrează pentru agenţia chineză de presă Xinhua, a declarat de asemenea că şi fotografiile sale cu protestul au fost cenzurate pe Facebook.

Un reputat avocat şi apărător al drepturilor omului, Thanassis Kampagiannis, care a participat la manifestaţie şi a contribuit la iniţierea unei petiţii care cere autorităţilor judiciare să accepte cererea lui Koufodinas, a precizat la rândul său că Facebook i-a restricţionat contul.

Citește și:  Proteste în Serbia împotriva restricţiilor

În vârstă de 63 de ani, Koufodinas, şeful operaţional al grupului ’17-noiembrie’, a intrat în greva foamei la începutul lui ianuarie în închisoarea de maximă securitate Domokos (din centrul ţării) pentru a cere să fie transferat într-un penitenciar din Atena, mai aproape de familie.

Închis de 18 ani, el a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru uciderea a 11 persoane, între care un jurnalist şi un deputat de dreapta.

Avocata sa, Ioanna Kourtovik, a declarat marţi pentru postul de televiziune Open TV că bărbatul „se zbate între viaţă şi moarte, fiind aproape de comă” şi că guvernul a luat măsuri „anticonstituţionale” pentru a-l menţine într-o închisoare de maximă securitate.

Autorităţile judiciare au dat asigurări că au dispus spitalului să ia „toate măsurile necesare” pentru a-l menţine pe militant în viaţă.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 34 = 36

Close