World

Extremismul de dreapta este tot mai popular în rândul tinerilor australieni

Extremismul de dreapta este în creştere în Australia, cu mai mulţi tineri radicalizaţi via surse de internet, a declarat marţi un înalt responsabil al Poliţiei Federale Australiene (AFP) în faţa unui comitet al Senatului, relatează agenţia de presă Australian Associated Press (AAP),  şi agerpres.

Subcomisarul AFP Ian McCartney a făcut referire, în timpul reuniunii la Canberra, la un număr tot mai mare de investigaţii în legătură cu extremiştii de dreaptă care reprezintă „o ameninţare reală şi continuă”.

„Preocuparea pentru noi este că persoanele mai tinere sunt radicalizate foarte agresiv”, a notat McCartney, potrivit AAP.

McCartney a refuzat să dezvăluie numărul cazurilor extremiştilor de dreapta, spunând că ar pune în pericol operaţiunile. El a declarat că terorismul islamist este încă cea mai mare ameninţare la adresa securităţii naţionale a ţării.

Organizaţia de Securitate şi Informaţii Australiană (ASIO) a raportat luna trecută că acum extremismul de dreapta reprezintă până la 40% din volumul său de muncă împotriva terorismului, faţă de 15% în 2016.

Directorul general al ASIO, Mike Burgess, a scris săptămâna trecută în raportul anual al organizaţiei că extremiştii de dreapta devin mai organizaţi, sofisticaţi şi activi.

Burgess a spus că pandemia de coronavirus a stimulat ideologia de extremă dreapta deoarece susţinătorii au văzut reacţia guvernului drept „dovada eşecului de globalizare, multiculturalism şi democraţie”.

Burgess a notat că grupurile de extremă dreapta văd prăbuşirea societăţii şi un „război rasial” ca inevitabil.

Forţele de securitate australiene şi-au sporit concentrarea asupra extremiştilor de dreapta după ce un australian a ucis 51 de persoane în atacuri asupra unor moschei la Christchurch, Noua Zeelandă, în martie 2019.

Citește și:  Facebook a blocat companiile de ştiri în Australia
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close