EuropaFranta

Grecia şi-a cumpărat Rafale second-hand de la Franţa, iar Parisul face o achiziţie de 12 avioane noi

Forțele Aeriene Franceze vor primi 12 avioane noi Rafale pentru a le înlocui pe cele scoase din dotare şi vândute recent Greciei, a declarat vineri ministrul francez al Apărării, Florence Parly.

Anunțul că Forțele Aeriene Franceze vor primi 12 avioane noi Rafale vine cu câteva săptămâni mai târziu decât era planificat inițial. Ministrul francez al Apărării, Florence Parly, a precizat Comisiei Naţionale de Apărare, în toamna anului trecut, că comanda pentru cele 12 avioane Rafale va fi plasată companiei Dassault Aviation, producătorul acestora, înainte de sfârșitul anului 2020, potrivit Defence News.

Declaraţia venea în contextul în care, la momentul respectiv, între Franţa şi Grecia începeau negocierile pentru semnarea unu contrat în valoare de aproximativ 3 miliarde de dolari în baza căruia Atena dorea să achiziţioneze 18 avioane Rafale (12 second-hand şi 6 noi).

La începutul acestei săptămâni, Grecia și Franța au semnat un contract oficial pentru achiziționarea a 18 aeronave Rafale. Tranzacția a venit pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Atena și Ankara, Parisul manifestându-și susținerea pentru partea elenă.

Valoarea tranzacţiei s-a ridicat la circa 2,5 miliarde de euro şi presupune furnizarea de către Paris a 18 avioane Rafale (12 second-hand şi 6 noi), construite de Dassault Aviation. Contractul prevede și suport logistică şi cursuri de pregătire pentru piloţi şi tehnicieni.

Primele 6 aparate vor ajunge în Grecia la şase luni după semnarea contractului cu Franţa, a doua tranșă de 6 avioane noi, în a 20-a lună, iar ultimele 6 avioane uzate urmează să fie primite în a 26-a lună (în 2023). Decizia de cumpărare a acestor avioane intervine în contextul în care economia greacă mizează pe o revenire de 4,8% în 2021, sub previziunile anterioare de 7,5%. Recesiunea este estimată la peste 10% pentru 2020.

Citește și:  Grecia A ATACAT și SCUFUNDAT un vas turcesc

Cu o economie încă în convalescenţă după deceniul crizei datoriei, Grecia intenţionează să cheltuie 24 de miliarde de euro în 2020 şi 7,5 miliarde în 2021 pentru a amortiza impactul pandemiei asupra economiei.

12 avioane noi Rafale pentru Forțele Aeriene Franceze

Franţa comandă 12 avioane de luptă de tip Rafale pentru Forţele aeriene de la Dassault Aviation, în vederea înlocuirii a 12 aeronave vândute luni Greciei, a anunţat vineri ministrul francez al Apărării Florence Parly, relatează AFP, citat de News.ro.

,,Această comandă va permite asigurarea sustenabilităţii planului (grupului) şi subcontractorilor acestuia până la sfârşitul lui 2025”, a declarat ministrul într-o vizită la uzina Dassault Aviation de la Argonay, în Haute-Savoie.

,,Aceste aeronave vor fi livrate la finalul livrării celor 28 de aeronave deja comandate Dassault, adică în 2025”, a declarat pentru AFP şeful Statului Major al Forţelor aeriene şi spaţiale, generalul Philippe Lavigne.

Forțele Aeriene Franceze vor deţine, în anul 2025, 129 de avioane de luptă de tip Rafale, iar Marina franceză 42.

Contractele către Dassault Aviation – Safran (producătorul de motoare) și Thales (electronica) – vor fi trimise de agenția de achiziții DGA în următoarele zile. Deși nu s-au menţiuni cu privire la valoarea contractului, publicaţia Defence News citează o declaraţie recentă a lui Eric Trappier, CEO Dassault, care a precizat că un avion Rafale complet echipat costă în jur de 100 de milioane de euro sau 121 de milioane de dolari, ceea ce ar pune pachetul total la puțin sub 1,5 miliarde de dolari.

Parly a spus că cele 12 noi aeronave vor fi construite la cel mai recent standard, F3R, adăugând că Franţa a vândut 18 avioane Rafale către Grecia, deci Dassault va trebui să producă tot 18 Rafales – la fiecare 30 de zile, un Rafale va ieși de pe linia de producție.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close