Europa

Europa continentală intră în războaiele de gen

Asculta informatia

Germania și Spania RESPING legile privind autoidentificarea de gen

Dezbaterile despre drepturile transgender au înfuriat cel mai mult în lumea anglofonă, dar acum se intensifică în toată Europa. Luna trecută, parlamentul spaniol a votat împotriva unui proiect de lege care ar permite oamenilor să-și stabilească propriul gen. O zi mai târziu, Germania a respins două astfel de proiecte de lege. Puține ziare au observat asta, transmite The Economist.

Identitatea de sine, așa cum se știe, este ideea că oamenilor li se permite să schimbe markerii legali ai sexului lor pur și simplu spunând acest lucru, fără să sară prin cercuri medicale. Grupurile de trans-drepturi spun că acest lucru este crucial pentru persoanele trans, care se confruntă cu prejudecăți zilnice. În Germania, unul dintre proiectele de lege, prezentat de Partidul Verde, a propus ca copiilor să li se permită operația de reasignare a genului de la vârsta de 14 ani, chiar dacă părinții se opun. De asemenea, ar fi introdusă o amendă de 2.500 EUR (3.045 USD) pentru referirea la o persoană trans pe baza sexului natal.

Ca și în altă parte, dezbaterea a împărțit comunitatea LGBT. „Este intolerabil ca persoanele trans să fie supuse unor proceduri judiciare îndelungate și costisitoare cu evaluări degradante”, a declarat LSVD, unul dintre cele mai mari grupuri din Germania, ca răspuns la înfrângere. Unele grupuri feministe și pentru drepturile homosexualilor, totuși, afirmă că o astfel de lege ar putea pune în pericol femeile și ar putea determina adolescenții homosexuali să spună că ar putea fi trans și direcționați către tratamente cu hormoni și intervenții chirurgicale. Propunerile sunt „o mișcare autoritară îmbrăcată într-una liberală”, spune Melli Beinhorn de la LGB Alliance Deutschland, un grup pentru drepturile homosexualilor.

Citește și:  SCANDALUL ouălelor cu salmonella a ajuns la urechile UE

Proiectul de lege din Spania a fost propus de Podemos, un partid de stânga. Nu ar fi stabilit nicio restricție de vârstă pentru autoidentificarea, ar fi permis blocanții pubertății și hormoni pentru minori și ar fi permis bărbaților care se identifică ca femei să joace în sporturile femeilor. Franța a permis auto-identificarea în 2016, cu puține dezbateri publice. Irlanda a făcut acest lucru în 2015. Italia nu o permite încă.

În Scandinavia, medicii bat în retragere. În mai, spitalul Universității Karolinska din Stockholm, care include cea mai mare clinică de gen pentru adolescenți din Suedia, a lansat noi linii directoare spunând că nu va mai prescrie blocanți și hormoni copiilor sub 18 ani. Acest lucru provoacă protocoalele propuse de Asociația Profesională Mondială pentru Sănătate Transgender (wpath), un organism care spune că „afirmarea” sexului proclamat al unui copil este „standardul de îngrijire”.

Cercetările au avut un impact. Într-o lucrare din 2015, un psihiatru finlandez, Riittakerttu Kaltiala-Heino, a constatat că mai mult de 75% dintre adolescenții care solicită o intervenție chirurgicală de schimbare a sexului au nevoie de ajutor pentru probleme psihiatrice, altele decât disforia de gen. (O altă lucrare, publicată anul acesta, a constatat că 88% aveau nevoie de un astfel de ajutor.) Finlanda a adoptat anul trecut linii directoare stricte care prioritizează terapia în locul hormonilor și intervenției chirurgicale.

Înfrângerea proiectelor de lege a fost mai mult din cauza politicii interne decât din cauză că oamenii au înțeles problemele și le-au respins, spune Amparo Domingo de la Campania pentru Drepturile Omului a Femeilor din Valencia. „Majoritatea spaniolilor nu știu despre ce este vorba.” Au fost elaborate patru noi proiecte de lege privind „identitatea de gen” (două care propun auto-id). Dacă Verzii se descurcă bine la alegerile germane din septembrie, s-ar putea să își reintroducă și proiectul de lege. Dezbaterea este departe de a fi terminată.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 4 =

Close