Turcia

Erdogan justifică denunţarea Convenţiei de la Istanbul considerând-o contrară credinţelor Turciei

Asculta informatia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a justificat miercuri decizia sa de a retrage Turcia din Convenţia de la Istanbul împotriva violenţei de gen prin faptul că aceasta atentează contra ”credinţelor şi culturii” ţării sale şi a devenit un mijloc pentru ”distrugerea conceptului de familie”, potrivit agerpres.ro

”Conform credinţelor noastre, nu puteam permite ca teme ce sunt semne de erezie să se transforme într-un mijloc de represiune, refugiate în spatele Convenţiei de la Istanbul”, a spus Erdogan, citat de agenţia EFE, la Congresul formaţiunii sale, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP).

Guvernul său a explicat anterior că Turcia s-a retras din Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (cunoscută şi sub numele de Convenţia de la Istanbul) întrucât acesta ”normalizează homosexualitatea”, incompatibilă cu ”valorile sociale şi familiale ale Turciei”.

Documentul, care stabileşte un cadrul legal comun pentru prevenirea şi combaterea violenţei de gen, nu menţionează homosexualitatea, ci doar precizează că nu trebuie să existe măsuri discriminatorii pe baza ”orientării sexuale”.

”Am decis să ne retragem pentru a pune capăt acestor discuţii care merg împotriva credinţelor noastre, culturii şi legitimităţii”, iar ”unele expresii” din Convenţie au devenit un mijloc pentru ”distrugerea conceptului de familie”, a mai spus miercuri Erdogan în intervenţia sa. ”Nimeni nu are dreptul să ne impună în ce clase de gen ne împărţim oamenii şi cum să determinăm relaţiile între ei”, a concluzionat liderul turc.

Atât în UE cât şi în SUA organizaţii pentru drepturile omului au condamnat decizia Turciei de a se retrage din Convenţia de Istanbul, în timp ce în principalele oraşe turceşti mii de femei au ieşit să protesteze împotriva denunţării acestui tratat.

Citește și:  Majoritatea țărilor din UE nu accepta migranții ajunși ‘peste-noapte’ în Italia

Şase state central şi est-europene membre ale UE nu au ratificat Convenţia de la Istanbul, respectiv Bulgaria, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Letonia şi Lituania, în timp ce Polonia doreşte să se retragă din ea, considerând că ea încurajează căsătoriile între persoanele de acelaşi sex şi acceptarea unui al treilea gen.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 5 =

Close